A Kookoo(ejtsd.kuku)egy tojás alapú étel Iránban. Nagy lakomák alkalmával általában mindig ott van valamelyik verziója az asztalon, akár főételként-kenyérrel, joghurttal és salátával kísérten, vagy csak választékbővítésként a többi főétel mellett, de előételként is igen népszerű.
Számos variációja létezik, a teljesen zöldségestől a húsosig, szinte mindenki talál megfelelő ízű Kookoo-t magának egy iráni receptgyűjteményben.
Sáfrányos borbolyás burgonya frittata-Kookoo Sibzamini
Méltán a leghíresebb Kookoo a Kookoo Sabzi, rengeteg friss fűszernövény, dió és borbolya hozzáadásával készül, és elmaradhatatlanul ott van Nowruz-kor az ünnepi asztalon. A perzsa újév ételei(2.)-Zöldfűszeres frittata(Kookoo Sabzi)
Egyéb Kookoo recepteket ide kattintva találhatsz:Sárgarépás frittata-Kookoo havij
Póréhagymás tojáslepény-Kookoo Tareh
Cékla Frittata-Kookoo Choghondar
Spárga frittata dióval és borbolyával-Kookoo-ye Marchoobeh
Muffinnak Álcázott Brokkoli Frittata
Padlizsán Frittata-Kookoo Bademjan
A fent nevezett tojáslepény készülhet lepényhalból, tőkehalból vagy ahogyan az én esetemben is-lazacfiléből. Mindössze 20 dkg lazac filé elegendő a fotón látható Kookoo-hoz.
Halas tojáslepény-Kookoo- ye Mahi
Hozzávalók:
Muzsika:Farzad Farzin-Asheghaneh
20 dkg lazacfilé
4 e.k vaj
2 e.k citrom lé
1 e.k sűrített paradicsom
8 egész tojás
1 t.k sáfránylé
1/2 t.k őrölt gyömbér
1 t.k só
1/4 t.k chili
1 t.k szódabikarbóna
2 e.k csicseriborsó liszt(elhagyható)
Elkészítés:
A vaj felét egy serpenyőben megolvasztjuk. Beletesszük a lazac filéket, meglocsoljuk a citrom levével, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, ízesítjük sóval, borssal,és kevergetve addig sütjük, míg a lazac színe megváltozik. Levesszük a tűzről, tálra tesszük, kissé hűlni hagyjuk, majd egy villával apró darabokra bontjuk.
A tojásokat üssük fel, tegyük egy nagyobb keverőtálba. Habverővel alaposan keverjük el. Ízesítsük a sáfránnyal, gyömbérrel,sóval, borssal. Egy kevéske vízben oldjuk fel a szódabikarbónát, majd öntsük a tojáshoz. Borítsuk bele a halfilét, szitáljuk bele a csicseriborsólisztet(elhagyható, enélkül is jó lesz).Keverjük el jó alaposan.
Olvasszuk fel a maradék vajunkat egy bevonatos serpenyőben,öntsük bele a halas tojás masszánkat,tegyünk rá egy fedőt és közepes lángon 30 percig süssük. Ha kezd megváltozni a színe és elválik a serpenyő falától ,tegyünk rá egy tányért, borítsuk rá, majd óvatosan csúsztassuk vissza a serpenyőbe, és fedő nélkül süssük 10 percig a másik felét is.
Tálalása natúr joghurttal és citrommal.
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is . A blogot megtalálod a Facebookon is.
Vélemény, hozzászólás?