Az iráni Kermán-tartomány egyik jellegzetes étele a Zireh Polo.
Kermán-tartomány Irán 31 tartományának egyike az ország délkeleti részén, székhelye Kermán városa.
Kermán tartomány híres az itt termesztett kiváló minőségű római köményről.
A „Zireh Koohi”néven emlegetett római kömény kissé sötétebb színű , hosszabb szemű az átlagosnál. Római kömény rajongóknak egyszer az életben muszáj megkóstolniuk! Jellegzetes ízének, aromájának köszönhetően, méltán a fő fűszere a Zireh Polo-nak.
A római kömény Ázsiából származó , az indiai, arab és perzsa konyha nélkülözhetetlen fűszere.
Nagyon magas a B6 -vitamin és szelén tartalma. Kiváló niacin és vas forrás. Gazdag kalciumban, magnéziumban . Emésztés panaszoknál kiválóan alkalmazható, de a CANDIDA GOMBA ellen is bátran bevethető .
Római Köményes Rizs Csirkével-Zireh Polo Ba Morgh
Hozzávalók:
Muzsika-Popper Péter-Hinned Kell
60 dkg csirkemell filé szeletelve
80 dkg hosszúszemű basmati rizs alaposan megmosva és minimum két órára a szokásos módon beáztatva
3 e.k római kömény
2 nagyobb fej saláta hagyma
3 babérlevél
kurkuma, chili pehely
só, bors ízlés szerint
forróvíz
Elkészítés:
Vágjuk a hagymákat ujjnyi vastag karikákra. Béleljünk ki velük egy lábos alját. Rendezzük el a hagymakarikákon a csirkemelleket, fűszerezzük a sóval, borssal, chilivel és kurkumával. Öntsük fel annyi forró vízzel amennyi ellepi,dobjuk bele a babérleveleket, tegyük fel a tűzre és lefedve 25 percig főzzük. Szűrjük le , tegyük félre a csirkemelleket( sajnos a hagymára és a főzőlevére nem lesz szükség).
A rizst szűrjük le.
Egy nagyobb edényben forraljunk vizet, és ha már lobogva forr, öntsük bele a rizst ,10 percig forraljuk.Szűrjük le, és öblítsük át hideg víz alatt alaposan. Tegyük félre, hogy lecsepegjen.
Egy nagyobb edénybe öntsük bele a rizs felét. Szórjuk rá 1 evőkanálnyi római köményt. Rendezzük el rajta a csirkemelleket, szórjuk meg a következő 1 evőkanálnyi római köménnyel.
Borítsuk be a csirkemelleket a maradék rizzsel, szórjuk rá a maradék római köményt.
Egy kisebb edényben forraljunk össze 2 evőkanálnyi olívaolajat némi vízzel, öntsük rá a rizsre.
Tegyük fel a rizst a tűzre, és lefedve, 10 percig ,nagy lángon forraljuk. Vegyük le a fedőt, csomagoljuk be egy tiszta konyharuhába és tegyük vissza az edényre. Mérsékeljük a tüzet , és 25 percig főzzük.
Tálalása Mast o Hhiar-ral, vagy más idény jellegű salátával. Jelen esetben és sült , citrommal ízesített angol zellert kínáltam hozzá, és nem bántam meg, remekül passzolt a római kömény ízéhez.
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, tarts velem legközelebb is! A blogot a Facebookon is megtalálod, gyere, várunk, remek a társaság!
Vélemény, hozzászólás?