„Kell ott fent egy ország…” Muszáj hinnem benne, mert már csak ez nyújthat vigaszt.
Ezt a desszertet és bejegyzést fájó szívvel ,nemrégiben elhunyt Édesapám emlékének ajánlom. Ez az édesség Iszfahán jellegzetes desszertje. Iszfahánban ott a kék szín mindenütt és Édesapám kedvenc színe (ahogyan az enyém is) a kék volt.
Yakh -Dar- Behesht tulajdonképpen egy nyári desszert, melyet egy egész éjszakás hűtést követően szolgálnak fel a perzsa háziasszonyok, de mi most kivételt teszünk, hisz szív alakú formában tálalva a közelgő Valentin-napon is kedvelt desszert lehet belőle. Az én szívecském most a soha véget nem érő szeretetet jelképezi, melyet Édesapám iránt érzek.
A Jég a Mennyországban ,édes, mint a mennyország angyalainak éneke, illata a rózsakertek illata, melyet a hozzáadott iráni rózsavíznek köszönhet. Kerül még bele a másik kedvenc fűszerem -kardamom-is. A Jég a Mennyországban egy tejalapú desszert, melyet keményítővel és rizsliszttel sűrítünk be.
Yak-Dar-Behesht-Jég a Mennyországban
Hozzávalók:
1 liter tej
2 e.k keményítő
fél dl víz
12,5 dkg rizsliszt
10 dkg cukor(ízlése válogatja, lehet több is)
5-6 szem egész zöld kardamom
3 e.k rózsavíz
Muzsika:Zorán-KELL OTT FENN EGY ORSZÁG
Elkészítés:
A keményítőt egy tálba tesszük, hozzáöntjük a vizet és csomómentesre elkeverjük.
A kardamomokat mozsárba tesszük, és épp csak annyira törjük meg, hogy felnyíljon a burka.
A tejet lábosba öntjük,beleszórjuk a kardamomokat. Feltesszük a tűzre, meglangyosítjuk, majd levesszük a tűzről, elkeverjük és 15 percig állni hagyjuk, hogy a kardamomok aromája kioldódjon. Leszűrjük. Visszatesszük a tűzre, beleöntjük a rizslisztet és a vízzel elkevert keményítőt. Beleszórjuk a cukrot is. Folytonos kevergetés mellett felforraljuk, szépen be fog sűrűsödni. Öntsük bele a rózsavizet, keverjük el. Vegyük le a tűzről, öntsük formákba, várjuk meg amíg kihűl, majd tegyük be a hűtőbe egy éjszakára. Darabolt pisztáciával, mandulával és rózsaszirommal díszítve tálaljuk.
Nooshe Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy ma is velem tartottál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is nagyon várlak!
Vélemény, hozzászólás?