A perzsa virágfánk egy rendkívül tetszetős, egyszerűen elkészíthető, különleges ízű tradicionális perzsa sütemény. Általában a perzsa újév ünnepére készítik, de farsang van, így most mi egy kicsit előbb ismerkedünk meg vele. Különleges ízét a hozzáadott rózsavíztől kapja, de megbolondíthatjuk egy csipetnyi vanília hozzáadásával is. Ha még különlegesebb virágfánkokkal szeretnénk vendégeinket elkápráztatni, hintsük meg őrölt kardamommal ízesített porcukorral.
„Panjareh ” – elnevezés a díszes iráni ablakokra utal. A panjdari a hagyományos perzsa építészet eleme. A szó”panj” -jelentése öt, a „dar+ szó-ablakot jelent, így a szó jelentése ötablakos szoba.
Magát a tésztát igazán gyerekjáték elkészíteni, csak össze kell keverni a hozzávalókat, és kész is.
Amit viszont mindenképp be kell szereznünk hozzá, az a virágfánk forma, hiszen enélkül nem tudjuk elkészíteni.
Perzsa virágfánk-Nan Panjereh
Hozzávalók:
Muzsika:Siavash Ghomeyshi-too baroon ke rafti
3 db tojás
15 dkg finomliszt
1 t.k keményítő
0,5 dl tej
1e.k rózsavíz
1 csipet só
a sütéshez olaj
A szóráshoz-porcukor
1 t.k őrölt zöldkardamom
A díszítéshez darabolt zöld pisztácia ,damaszkuszi rózsaszirmok.
Elkészítése:
Oldjuk fel a keményítőt a tejben, keverjük el alaposan. Tegyük egy tálba a feltört tojásokat, keverjük habosra.Öntsük bele a rózsavizet, a keményítős tejet, keverjük el alaposan. Ízesítsük a sóval, majd szitáljuk bele a lisztet. Keverjük el alaposan. Sűrű tésztát kell kapnunk végeredményül. Tegyük be a hűtőbe 30 percre pihenni.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből.
Öntsünk olajat egy edénybe, tegyük fel a tűzre, ügyelve a megfelelő hőmérsékletre(végezzünk próbasütést, hogy elég forró-e már az olaj).
Ha már elérte az olaj a sütési hőmérsékletet, mártsuk bele a sütőformát az olajba, majd a tésztába, ügyelve rá, hogy ne lepje el a formánk tetejét,mert akkor sütés közben nem fog leválni a fánkunk.
Mártsuk a sütőformánkat a forró olajba és várjuk meg míg a sülő tészta szépen leválik a formáról. Fordítsuk meg és süssük még 1-2 percig.
Szedjük papírtörlőre, majd tegyük tálra, szórjuk meg a kardamomos porcukorral, és tálaljuk.
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán jártál már? Érdemes!
Vélemény, hozzászólás?