Hogy is mondta annak idején, Mr. Bush? „Én vagyok az Amerikai Egyesült Államok elnöke, és soha többé nem eszem brokkolit!”
Gyerekkoromban szerencsére nem gyötört senki sem a brokkoli fogyasztásának rémével, ezért hát , ki merem jelenteni, én szeretem a brokkolit. Mert rendkívül egészséges, és finom is. Lehetne a jelmondatunk:Egyen virágot rák ellen! (A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágját fogyasztjuk. )Mert a brokkoli rákmegelőző hatása vitathatatlan! Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium, kalcium, a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1,-B2-, B6-vitamin és E- vitamin is kimutatható. A főtt brokkoli mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A brokkoli szulforafanja a gyomorfekély kialakulásának főbűnösét, a Helicobakter pylorit is segít visszaszorítani. És ehhez elegendő napi 10 dkg-ot fogyasztani belőle. És ha ezekre a jótékony hatásokra még egy teáskanálnyi őrölt kurkumával ráteszünk még egy lapáttal, nagyon sokat tettünk az egészségünkért!
Hogy mi is az a frittata, arról már az Ételféleségek Iránban c. szeptemberi bejegyzésben említést tettem, de ha valaki nem emlékezne, leírom újfent, hogy a frittata zöldséges tojáslepényt jelent. Iránban számos változata ismert és kedvelt eledel. Igyekszem majd havonta többet is elkészíteni és megismertetni veletek, mert a frittata , rendkívül ízletes, könnyű és egészséges étel.
Többnyire serpenyőben sütik, de én ma úgy gondoltam, muffin formában sütöm, mert úgy vidámabb. (pocsék hetem volt, vasárnap este már csak egy vállra vágytam ,amin jól kibőghetném magam, de váll, na az nem volt itthon…) Szóval előszedtem a színes kendőket és a színes szilikon muffin formákat, s ezekbe töltöttem a hozzávalókat, melyek a következők:
1 kisebb fej brokkoli, apró rózsáira szedve
1 kisebb fej salátahagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 pritamin vagy kápia paprika,apró kockákra vágva
7 tojás
2 e.k olívaolaj
1 teáskanál őrölt kurkuma
só,
őrölt fekete bors-ízlés szerint
2 nagyobb mozzarella sajt reszelve
Egy serpenyőben 2 e.k olívaolajat hevítünk, és aranysárgára pirítjuk a hagymát. Mikor már ragyogó színe van, hozzáadhatjuk a fokhagymákat.
Öntsük bele az apró brokkolirózsákat, keverjük el alaposan, ízesítsük sóval és a borssal, majd tegyük rá a fedőt, és saját levében pároljuk, 10-15 percig. Ha valaki nem biztos magában, önthet alá egy picike vizet.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra. A tojásokat verjük fel a kurkumával.
A hagymás -brokkolinkat szedjük át a muffin formákba, szórjunk mindegyikre a pritaminpaprikából, majd töltsük fel színültig a kurkumás tojással. Szórjuk rá reszelt sajtot, s meg is volnánk, mehetnek a sütőbe, 20 percre. Mindeközben rosszkedvem elűzendő Edvin Marton „Fanatico”-ja szól, félre bánat, félre bú,a pokolba a könnyekkel, még belvíz lesz itt nekem…:)
Nooseh Jaan!
Vélemény, hozzászólás?