Hello március! Nem szeretlek, egy kicsit se, de megpróbálom megtalálni benned a jó dolgokat. Például azt,hogy egy hangyányit olcsóbb lett a padlizsán és a cukkini…Vagy azt, hogy sárgán virít az út mentén a téli jázmin. Vagy azt, hogy hófehér ibolyákat is láttam már. Hello március! Legyünk jóban! Küldök neked egy dalt, Summer moved on és az A-ha. Na, kapok egy mosolyt? Hogy ez szomorú? Pont ez illik hozzád. Egy félmosolyt? Főztem is Neked. Hogy mit? Egy gránátalma sűrítménnyel és dióval ízesített ,marhahússal töltött ,sült padlizsán batyut. Hogy nem tudtam -e rövidebben fogalmazni? Hát nem,most így alakult. Ha rövidítem, elvész a lényeg. Te is 31 napból állsz, nem többől és nem kevesebből. Mit mondasz? Hogy a padlizsán nem is a te zöldséged, s miért nem vártam júniusig. Mert nem tudok, azért. Én most akarok padlizsánt enni, tetszik nem tetszik, na. Hello március! Túl sokat beszélsz! Így nem tudom leírni a receptet! Foglalkozz inkább a rügyekkel, meg a virágokkal, az a te asztalod!
Marhahússal töltött sült padlizsán batyu
Hozzávalók:
3 padlizsán, hosszában felszeletelve( hogy hámozzuk -e vagy sem, az szabadon választott)
50 dkg darált marhahús
10 dkg darált dió
3 ek. gránátalma sűrítmény
1 kisebb salátahagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma ,zúzva
olivaolaj
1 tk szárított oregano
1tk. szárított bazsalikom
só,
1tk.őrölt kurkuma
1 tk. fehér bors.
Elkészítés:
A felszeletelt padlizsánokat sózzuk meg, és hagyjuk állni kb. fél órát, így majd kevesebb olajat fog magába szívni a sütésnél.
Egy serpenyőben 3 evőkanálnyi olivaolajon pirítsuk meg a hagymát, ha már aranysárga , dobjuk bele a fokhagymákat. Színezzük sárgára a kurkumával, majd adjuk hozzá a darált diót, keverjük el, és közepes lángon pirítsuk még öt percig.
Keverjük hozzá a darált húst , és saját levében 10 percig pirítsuk tovább, még mindig közepes lángon.
Ízesítsük sóval, borssal, az oreganoval és a bazsalikommal. Végül keverjük hozzá a gránátalma sűrítményt. Még 3 percig pároljuk, majd tegyük félre.
Süssük egy kiolajozott serpenyőben a padlizsán szeletek mindkét oldalát 5-5 percig. Tegyünk egy tálra 3 szeletet, keresztezve egymáson.
Halmozzunk a közepébe a töltelékünkből egy evőkanálnyit, majd hajtogassuk rá a padlizsánokat, úgy, hogy egy batyu formát kapjunk. A tálalásnál meglocsolhatjuk gránátalma sűrítménnyel. Az én tányéromon savanyított zöld szőlőt láthattok, melynek receptjét majd júniusban osztom meg veletek.
Ez az étel egyébként egy remek példája, a hideg és meleg hatású alapanyagok társításának, és az, hogy ebben az ételben egyszerre van jelen 3 íz-a sós- a savanyú és az édes, nos az is egy tipikus jellemzője az iráni ételeknek.
Nooseh Jaan!
Kedves Olvasóm! Köszönöm , hogy itt voltál! Tarts velem márciusban is! Mesélek majd a perzsa újév ünnepléséről, főzünk majd jellegzetesen erre az ünnepre készített ételeket,sütünk majd rózsavizes kókuszcsókot, jön egy isteni hal recept, a többi legyen meglepi! Várlak!
Vélemény, hozzászólás?