Nem tudom, más hogy van vele, de én a tél végi időszakban igencsak látványosan tudok szenvedni. Nagyon vágyom már a nehéz, téli ételek után, a zsenge, tavaszi zöldségekre, a nyers, vitamindús salátákra, arra, hogy íze legyen végre a paradicsomnak, és a déligyümölcsök helyét átvegyék az itthon termett, zamatos gyümölcsök. Ilyenkor aztán megbolondulok, s képes vagyok napokig salátákon élni. Most is épp ilyen őrült időszakomat élem, ezért készítettem el ezt a salátát, tavaszi zöldségek híján karfiolból.
A karfiolban rengeteg az antioxidáns, kiváló rostforrás, ásványi anyagtartalma is magas,és szulforatán tartalmának köszönhetően pedig képes megölni a rákos sejteket.
Mindenféle formátumban nagy kedvencem, szeretem rántva, levesnek elkészítve, vagy fűszeresen , sütőben sütve.
Valahányszor karfiolt látok, egy szívemnek kedves történet jut eszembe. Nem sokkal azután, hogy Teheránba csöppentem, rá kellett ébrednem, ha a hétköznapokon önállóan is boldogulni akarok, nincs mese, meg kell tanulnom a zöldségek , gyümölcsök és az alapvető élelmiszerek farszi nevét, meg kell tanulnom a helyi nyelven vásárolni. Lázasan magoltam hát a tananyagot, majd biztosnak hitt nyelvtudásommal felvértezve indultam útnak, gondolván, hogy nem érhet meglepetés. Pedig dehogynem!
Az a nap egy sima bevásárlásnak indult, aztán mégis a perzsa kultúrával való ismerkedés lett belőle.
A sarki kis élelmiszerboltban , ahol napi bevásárlásaimat bonyolítottam le, mindig kedvesen fogadtak. Mindenki érdeklődött hogylétem felől és én ugyanezt tettem.
Szóval, aznap amikor úgy döntöttem, hogy rántott karfiolt készítek ebédre, a tettek mezejére léptem, és miután a zöldségárussal megfutottuk a szokásos udvariassági köreinket, neki szegeztem a kérdést, ékes farszi nyelven, melyben azt firtattam, van -e karfiol.
Hamar jött a válasz, mely nem volt más, mint két felrántott szemöldök, egy hatalmas ciccegés kíséretében. Ez a gesztus számomra teljesen értelmezhetetlen volt, ezért-most már elnézést is kérve-újfent neki szegeztem kérdésemet. Az újabb válasz, mely megint szemöldökfelrántás volt összekapcsolva ciccegéssel, teljesen elbizonytalanított.
Álltam csak ott, kétségeim mély bugyraiba merülve, s azon tűnődtem, mit mondhattam rosszul, mivel sérthettem meg, hogy válaszra sem méltat, csak cicceg itt nekem. Mert az én kultúrámban , a hasonló megnyilvánulás , arra enged következtetni, hogy nagyon nem tetszik valami. Álldogáltam teljesen tanácstalanul, s egyvalamit tudtam csak biztosan, hogy ebből nem lesz rántott karfiol, sem ebédre, sem vacsorára….Utolsó próbálkozásul, a perzsaszőnyeg szélére állva, ponttá zsugorodva ismételtem meg mondatomat . Elkeseredettségemet látva, az agha végre megszánt, és mosolyogva felelt:-Gol-kálám niszt. Tehát nincs? Ezt már érteni véltem.
Drága csillagom, hogy virágozzék neked a sivatag minden oázisa, hát miért nem ezzel kezdted? S miközben ezt gondoltam, reflektorként vetült rám a megvilágosodás szent fénye, hogy a ciccegéssel egybekötött szemöldökfelrántás, nemet jelent Iránban. Perzsa viselkedéskultúra kezdőknek, azaz nekem.
Marinált nyers karfiol saláta
Hozzávalók:
1 kisebb fej karfiol
2 gerezd fokhagyma
1tk. őrölt szárított menta
3lime leve
2 e.k olívaolaj
1 tekerésnyi chili
1 csipetnyi őrölt fekete bors,
Ízlés szerint só
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük, a rózsákat vékonyan felszeleteljük, tálba tesszük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymákat. Meghintjük sóval és a szárított mentával.
A lime-ok levét elkeverjük az olívaolajjal, és egy csipetnyi borssal , majd a karfiolra öntjük. Ha valaki szereti, most tekerheti rá a chili paprikát. Keverjük el óvatosan, hogy minél kevésbé törjenek meg a karfiolszeletek. Mehet a hűtőbe, 3-4 órára, hogy az ízek összeérjenek. Nem kell aggódni, a menta közömbösíti a karfiol puffasztó hatását, és segíti az emésztést!
Nooseh Jaan!
Kedves Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak a blog Facebook oldalán is, nézz be hozzám egy teára!
Vélemény, hozzászólás?