A perzsa újév ünnepéről itt olvashatsz:A perzsa újév ünnepe-Nowruz
Az ünnepi asztalra kerülő édességekről ,süteményekről, már az előző bejegyzésben olvashattál. Most ismerkedjünk meg a főételekkel.
Sabzi polo ba Mahi-zöldfűszeres rizs-hallal. Olyan elmaradhatatlan étele ez az ünnepi asztalnak, mint nekünk magyaroknak a rántott ponty -szentestén. A receptet itt találod:Az iráni újév ételei 2. -Zöldfűszeres rizs hallal(Sabzi polo baa maahi)
2. Dolmeh Barg-Töltött szőlőlevél
A receptet itt találod:Perzsa töltött szőlőlevél- Dolmeh Barg
3. Ash-e Resteh
A receptet itt találod:A legegészségesebb egytálétel amit valaha ettem-Ash Reshteh
4. Resteh Polo- speciális ,iráni tészta hozzáadásával készített rizsétel.( ezt még nem készítettem el, ez most nem saját fotó)
5. És végül, de nem utolsósorban a mai recept:Zöldfűszeres frittata-Kookoo Sabzi
Hozzávalók:
Muzsika: Shadmehr Aghili-Rooze Sard(Instrumental ) Nagyon imádom! Az eredeti szöveges verzióról nem is beszélve!!!Hallgassátok meg,érdemes!
2 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 csokor kapor apróra vágva
1 csokor koriander levél apróra vágva
1 nagy csokor újhagyma a zöldjével együtt apróra vágva(lehet póré is)
2 e.k borbolya
2 e.k darabolt dió
10 db tojás
1 t.k őrölt kurkuma
só ,bors, ízlés szerint
1t.k szárított görögszéna
2 e.k liszt
1 t.k szódabikarbóna
5 e.k olívaolaj
Elkészítés:
- Egy nagyobb tálban verjük fel alaposan a tojásokat.
- Egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat,majd pirítsuk meg rajta a póréhagymát.Vegyük le a tűzről,tegyük félre.
- Adjuk hozzá a többi hozzávalót, az olaj kivételével. Keverjük el alaposan.
- Adjunk hozzá 1 e.k olívaolajat, keverjük el újra.
- A maradék olívaolajjak olajozzuk ki alaposan a sütőformánkat(lehet serpenyő is)
- Fedjük be alufóliával. Mehet a 200 fokos sütőbe, 40-45 percre. A sütési idő felénél vegyük le róla az alufóliát, és így süssük készre. Szeletelés előtt várjunk vele 5-10 percet.
Tálalása friss salátával, sűrű, natúr joghurttal.
Imádtam, hogy a selyemszőnyeg mintái visszaköszöntek az ételen!
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Ha a Facebookon jársz, nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?