Ha nyár, akkor napsütés.
Ha napsütés ,akkor szőlő. Ha szőlő , akkor töltött szőlőlevél.
Ha töltött szőlőlevél, akkor Bor Mámor Provance.
Momentán nekem , Sör , Józanság, Pomáz. 🙂 És Piaf. La Vie En Rose. Ezt hallgatom most.
Ehhez a rendkívül ízletes, könnyű, nyári előételhez, mindig kunyerálnom kell a szőlőleveleket. Se kertem, se szőlőm ,ugyanis. Még. De ami késik…Na mindegy, szerencsére volt aki megszánt és szedett nekem. Iránban ez idő tájt már el vannak árasztva a standok szőlőlevéllel, de mivel sajnos itthon nincs hagyománya a szőlőlevél fogyasztásának, hát marad a kuncsorgás.
A töltött szőlőlevél egy rendkívül népszerű előétel a Közel-Keleten és néhány mediterrán országban egyaránt. Iránban fűszerezett rizzsel és darált marhahússal töltve kerül az asztalra.
Talán nem túlzás azt állítani, hogy a töltött szőlőlevél az egyik legkedveltebb nyári tradicionális étele Iránnak. Az eredeti recept Nyugat-Azerbajdzsánból származik, tájegységenként lehetnek kisebb eltérések a receptben.
Perzsa töltött szőlőlevél
Hozzávalók
30-40 db zsenge szőlőlevél
1 saláta hagyma nagyon apróra vágva
15 dkg sárgaborsó, beáztatva, leszűrve
50 dkg darált marhahús
25 dkg basmati rizs, alaposan megmosva, minimum 1 órára sós vízbe áztatva
Zöldfűszerek
2 csokor kapor, 2 csokor petrezselyem, 1 kis csokor borsikafű, 1 csokor újhagyma szára, 2 csokor koriander, 1 csokor perzsa bazsalikom,( kevéske tárkony) ha valaki szereti kevéske menta levelet is adhat hozzá
3 gerezd fokhagyma zúzva
Fűszerek
só -ízlés szerint
őrölt fekete bors -ízlés szerint
1/2 e.k őrölt kurkuma
1 t.k őrölt fahéj
1 e.k szárított rózsaszirom
3 e.k sűrű natúr joghurt
5 dkg olvasztott vaj
2 e.k forrázott sáfrány lé
olívaolaj
1 lime vagy citrom leve
Elkészítés:
- Forraljunk vizet egy edényben. A rizst szűrjük le, öblítsük át, majd tegyük bele a lobogva forró vízbe, 10 perc forralás után szűrjük le, öblítsük át langyos vízzel.
- A sárgaborsót főzzük elő, kissé sós vízben, a forrástól számított 10 percig. Szűrjük le, öblítsük át.
- Egy serpenyőben 2 e.k olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymát, a zúzott fokhagymát,adjuk hozzá a darált húst, hintsük meg egy kevéske sóval, borssal, kifehéredésig süssük.
- A zöldfűszereket vágjuk nagyon apróra.
- A szőlőleveleket készítsük elő, vágjuk le a szárát, és tegyük egy percre lobogva forró vízbe. Tegyük papírtörlőre, hogy lecsöpöghessenek. Bevallom , én kicsit mindig csalok, és beteszem őket egy zacskóba, aztán mennek fél percre a mikroba:)
- Egy nagyobb tálba tegyük bele rizst, a húst, a sárgaborsót, a zöldfűszereket. Ízesítsük a fűszerekkel, és a sáfránnyal. Adjuk hozzá a joghurtot és a citrom ,vagy a lime levét. Keverjük el jó alaposan.
- Ha kicsik a leveleink, nyugodtan tegyünk kettőt egymásra, és úgy töltsük meg.
- Tegyünk egy keveset a töltelékből a szőlőlevélre, hajtsuk fel a két szélét, majd óvatosan, jó szorosan tekerjük fel, úgy , ahogyan a káposztaleveleket szoktuk.
Egy nagyobb edényt béleljünk ki szőlőlevelekkel, tegyük bele jó szorosan a megtöltött szőlőleveleket. Öntsünk rá annyi forró vizet, amennyi ellepi, adjunk hozzá 1 evőkanál sót.
Tegyünk rá egy tányért nehezéknek.
Tegyük rá a fedőt. Nagy lángon kezdjük főzni, ha felforrt, vegyük takarékra, és főzzük egy órán át. A főzési idő alatt ne emelgessük a fedőt!
Tálalása sült hagymával, és vajban megforgatott borbolyával. Kínálhatunk mellé fokhagymával ízesített joghurtot.
Tálalhatjuk melegen és hidegen egyaránt. Általában kézzel fogyasztandó, nem igazán van szükség evőeszközökre.
Noosheh Joon!
Drága olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak , főzzünk együtt legközelebb legközelebb is!
A blog Facebook oldalán is szívesen látlak! Gyere!
Vélemény, hozzászólás?