Hibiszkusz teáról- mely az arab világ kedvelt frissítője- már biztosan mindenki hallott. De mi a helyzet a Hibiszkus virágból készített serbettel? Valójában mi is az a serbet? A serbet ,cukorszirup alapú, gyümölcsökből vagy aromás virágszirmokból főzött, frissítő ital, melyet többnyire hidegen fogyasztunk.
A magyarosodott ” sörbet” ill. ” sherbet” szó eredetije a perzsa ,illetve az arab („sarba”szóból,melynek jelentése ital)származik. Magyarországra vélhetően a törökök hozták be. Európában írják még franciásan „sorbet”-nek, „szörbé”-nek ejtve, illetve az olaszok”sorbetto”-nak . Már Arany János is említi, a Szondi két apródja című balladájában ” Odalenn vár a mézízű Sörbet”.
Egy 12. századba íródott perzsa orvosi enciklopédia, a Zakhireye Khawrazmshahi (Khawarzm sahjának szentelt kincsek), többféle serbet receptjét is leírja. Iránban többnyire aromás virágokból készítik, rózsából, Hibiszkuszból, mentából, de készülhet gyümölcsből-borbolyából, gránátalmából , vagy akár rebarbarából is. Ennek a rendkívül népszerű, alkoholmentes szomjoltónak az alapja, egy vízzel főzött cukorszirup. Ha diétázunk vagy csak egészségesen élünk, a cukrot helyettesíthetjük nyírfacukorral, mézzel, vagy bármilyen más egészségesebb alternatívájával a cukornak. De a hagyományos serbet természetesen cukorral készül.
A Hibiszkusz virága antioxidánsokban és C-vitaminban rendkívül gazdag. Savanykás íze miatt talán az egyik legjobb szomjoltó, forró, nyári napokon.
Szárított Hibiszkusz virágot már itthon is egyre több helyen kaphatunk.
Hibiszkusz Serbet
Hozzávalók:
4 -5 e.k cukor( helyettesíthető bármilyen egészségesebb cukorpótlóval,édesítőszerrel)
Víz
1 e.k. rózsavíz(elhagyható)
10-15 dkg hibiszkusz virág( ha többet használunk töményebb, intenzívebb íze lesz)
A mai jókedvünkről, Farzan Ashkan Silent c. cd-je gondoskodik. Tőle szól most épp, a Nilufare Abi-c. dal.
Elkészítés:
Megint csak önmagamat tudom ismételgetni, rém egyszerű lesz! Főzzünk a vízből és a cukorból egy szirupot, ha felforrt, tegyük bele a Hibiszkusz virágokat, öntsük fel annyi vízzel, amennyit valójában végeredményül kapni szeretnénk( ha 1 litert, akkor 1 liter vizet adjunk hozzá, stb…)mérsékelt lángon 10-15 percig főzzük. Szűrjük le, ha szeretjük, öntsük hozzá a rózsavizet. Hagyjuk hűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy jó hideg legyen. Citrom nem kell bele, anélkül is üdítően savanyú! Rubinvörös színével, garantáltan nyári asztalunk éke lesz! Jöhet még egy pohárkával? Egészségünkre!
Ugye milyen gyönyörű? (a fotón látható , díszítésként használt Hibiszkusz virága nem ugyanaz, mint amiből a sherbet készül!)
A szárított , aromás Hibiszkusz virág a kis kehelyben látható.
Nooseh Jaan!
Kedves Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Nézz be hozzám a Facebookon is!
Vélemény, hozzászólás?