Az újév estéjén(Shab -e Norouz), szinte minden iráni otthonban elkészítik a Sabzi Polo baa Maahi-t. Tradicionálisan fehér halból(Maahi sefid)készítik, de készülhet lazacból, tengeri sügérből, pisztrángból, stb…
A halat megsütik és hagyományosan keserű naranccsal, illetve ecetes fokhagymával(seer torshi) szolgálják fel. Az ősszel elrakott ecetes fokhagymám sorsa megpecsételődött, még az egy éves kort sem érte meg…:)
Keserű narancs híján , citromokkal kínáltam. Sokáig nem kellett, mind elfogyott.:)
Zöldfűszeres rizs hallal- Sabzi polo baa maahi
Hozzávalók:
A zöldfűszeres rizshez:
40 dkg basmati rizs
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor kapor
3 szál újhagyma
1csokor koriander levél
2 e.k szárított görögszéna
6 gerezd fokhagyma zúzva
1 csokor friss fokhagyma szár
Só
10 dkg olvasztott vaj
6 e.k forrázott sáfrány
A halhoz:
2 egész pisztráng
2 citrom vagy lime leve
só
1 t.k okhagyma granulátum
1 t.k őrölt kurkuma
1 t.k pirospaprika
1/2 t.k őrölt bors
A sütéshez olaj
Ennek az ételnek nem lehet csak úgy nekiugrani, elkészítése igényel némi előkészületet. Először is be kell szereznünk a jó minőségű basmati rizst, majd elő kell készítenünk, hogy az elkészült rizsszemek valóban pergőek legyenek.
Az előkészítés pedig nem jelent mást, mint azt, hogy a főzést megelőző éjszakára a rizst beáztatjuk. De még előtte alaposan át kell mosnunk. Ehhez , a rizst egy tálba tesszük, annyi vizet engedünk rá amennyi bőven ellepi és kezünkkel átmozgatva mosni kezdjük. Egy szűrő felett leöntjük róla a vizet,majd elölről kezdjük az egész műveletet mindaddig, míg a víz olyan átlátszó nem lesz, hogy tisztán látjuk a rizsszemeket! Ebbe a tiszta vízbe tegyünk 2 e.k nagy szemű sót és hagyjuk ázni a rizst egy egész éjszakán át. Másnap szűrjük le, öblítsük át.
A zöldfűszereket alapos tisztítás után vágjuk apróra, tegyük félre. Készítsük el a forrázott sáfrányt, felezzük meg, tegyük félre. Olvasszuk fel a vajat, felezzük meg, az egyik felét keverjük össze a sáfrány egyik felével.
Egy nagyobb edényben forraljunk vizet. Ha már lobogva forr öntsük bele a rizst és 10 percig főzzük. (nem kell lefedni!) Szűrjük le, öblítsük át alaposan , és tegyük félre, hogy lecsöpögjön.
Egy tapadásmentes edénybe öntsük bele a sáfrányos vajat, tegyünk rá egy kevés rizst, keverjük el, majd szép egyenletesen oszlassuk el az edényünk alján. Ez lesz majd a rizs koronája, minden iráni kedvence, a tahdig-sült rizs, melyből a legtöbbet mindig a vendég tányérjára pakolnak. Többféle változata létezik, ígérem visszatérek majd rá, egy újabb bejegyzésben.
A vajas-sáfrányos rizsre öntsük rá a rizsünk felét, szórjuk rá az aprított zöldfűszereket, takarjuk be a maradék rizzsel. Kupacoljuk fel középre, fúrjunk a fakanál nyelével 5 kis lukat a rizs oldalába. Locsoljuk meg sáfránnyal és olvasztott vajjal, majd tegyük rá a fedőt, és nagy lángon 10 percig főzzük. A következő lépés az lesz, hogy becsomagoljuk a fedőt egy konyharuhába, azért, hogy a gőz benn maradjon, ám honnét tudhatjuk, hogy mikor jön el az erre megfelelő pillanat?
És most elárulom, hogy a főzőiskolában min nevettem könnyesre magam. Jöjjön a perzsa, konyhai szakzsargon. A tanárnőm, Nazila aziz nem beszélt angolul, én konyhanyelven beszéltem a farszit, de azért szót értettünk. Nemes egyszerűséggel megnyálazta az egyik ujját, hozzáérintette a lábos oldalához, majd azt mondta:”pszt mikonam.”(a mikonam egy ige, azt jelenti csinálni) Kész voltam, bevallom a”( pszt mikonam”-ra nem számítottam. Tehát( fordítottam magamnak) ,onnét tudni, hogy eljött a fedő becsomagolásának ideje, ha benedvesített ujjunk pszt hangot ad a forró lábos oldalához érintve. Ennyi.Nem is olyan őrdöngős nyelv ez a farszi.
No, ha megvolt a”pszt”levesszük a fedőt, konyharuhába csomagoljuk, a rizst megint meglocsoljuk olvasztott vajjal és sáfránnyal,majd visszatesszük a fedőt. Mérsékelt tűzön innét számítva 30 percig főzzük. Tálalásnál a tetejére tesszük a sült rizst.
Hal készítése:
A halhoz a fűszereket( a citrom és só kivételével) tálba tesszük, összekeverjük.
A megtisztított halat mindkét oldalán beirdaljuk, mindkét oldalát és a belsejét is, sózzuk, majd citrom levével meglocsoljuk. 10 percig állni hagyjuk.
Megszórjuk a fűszerkeverékkel, kezünkkel alaposan masszírozzuk bele. Fűszerezzük mindkét oldalát és a belsejét is, ha valaki szeretné, citrom karikákat is tehet a belsejébe.
Fedjük le, majd tegyük be a hűtőbe10-15 percre.
A rizs főzésének utolsó 10 percében, egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. Tegyük bele a halakat, és süssük míg a kívánt színt és állagot el nem éri( nálam ez 6-6 perc volt oldalanként, de ez a hal méretétől függően változhat)
Forrón , a sáfrányos ,zöldfűszeres rizzsel, ecetes fokhagymával és citrommal tálaljuk.
Eid-eh Shoma Mobarak-Boldog Újévet!
Nooseh Jaan!
Kedves Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál!
Vélemény, hozzászólás?