A közelgő húsvét apropóján szerettem volna valami egyszerű, ám mégis különleges előétellel kirukkolni, ami több, mint egy sajtos rúd,és több, mint egy ‘falatka’. Mivel reggel ,első nekifutásból sikerült szénné égetnem egy -egyébként isteni -diós süteményt, kellett valamit kezdenem a maradék dióval. Ha lett volna tűzjelző a plafonon, tutira fellármáztuk volna az egész házat, ám ennek híján csak én lármáztam legbelül, a lelkem mélyén,mert a legjobb vaníliámat kevertem bele a tésztába, ám, most már tudom, a legjobb vanília is képes szénné égni….Fel is hívtam apukámat, hogy van -e az őseim között szénégető, hátha mégsem lúzer vagyok, hanem csak egy öröklött tehetséggel megáldott leszármazott. Apukám,a megmondó ember csak annyit kérdezett:-Hogy lehetsz ennyire béna, kislányom? És tényleg, hogy? Meg vagyok én átkozva, mint Bagaméri, a fagylaltos….:)
Na de, a maradék diónál tartottunk. A „leégés” után felfedező útra indultam ,s a hűtőszekrényem zöldségtároló rekeszéig meg sem álltam.Szerencsére több tonna padlizsánt és kaprot leltem,(Sosem kockáztatok, minden reggel beveszek egy C-vitamint, és mindig van otthon padlizsán:)) így aztán meg voltam mentve. S hogy mihez tud kezdeni egymással a padlizsán, a dió és a kapor? Máris elárulom. Össze fogjuk kutyulni őket , adunk hozzájuk egy kis fokhagymát és majonézt,majd megtöltjük velük a sült padlizsán karikákat.
Majonézes -kapros dióval töltött sült padlizsán karikák
Hozzávalók:
2 db padlizsán
1 nagy csokor kapor
10 dkg dióbél
1 gerezd fokhagyma
4 e.k majonéz
só, őrölt szárított menta
1 csipetnyi őrölt fekete bors
olívaolaj
Kezdjük a zenével! Mivel a mai nap örömhíre, hogy Freddie Pioneer c. dala első lett a Petőfi Top 30-as listáján, ezért nem kérdés, hogy az ő dalát ajánlom. Így illik, ha már nagy rajongója vagyok! Akárhányszor hallom a dalát, mindig lúdbőr,s a szövege! Mert „egy világban, ahol a versek sem hangzanak már igaznak, és a szerelmet lecserélték a hírnévre”,nagy szükség van egy olyan dalra, ami nem semmitmondó! Szóljon hát a Pioneer, legyünk rá büszkék, hogy valódiak vagyunk, s közben azért meneteljünk ki a konyhába, ahol egy alapos tisztítás után, szeleteljük vastag karikákra a padlizsánjainkat. Egy kanál vagy egy karalábévájó segítségével óvatosan vájjuk ki a padlizsán karikák közepét, de ne túl mélyen, nehogy átlyukasszuk az alját! Sózzuk meg mindkét oldalukat, és egy negyed órára tegyük félre.
Amíg a padlizsánunk pihen, készítsük el a tölteléket. A finomra darabolt-vagy darált diót keverjük össze a fokhagymával, az apróra vágott kaporral, és a majonézzel. Ízesítsük az őrölt borssal. Sózni nem kell. Tegyük félre.
A padlizsán karikákat megsütjük, vagy serpenyőben -minimális olajon, vagy kiolajozott tepsiben, a sütőben. Mindkét esetben meg kell fordítanunk a padlizsánokat félidőben, hogy mindkét felük megsüljön. Mikor megfordítjuk, jó alaposan hintsük meg az őrölt szárított mentával. ( Én inkább a sütőben sütést javaslom, (200 fokon, sokkal könnyedebb lesz. ) Ha szép színűre sültek a padlizsánjaink, tegyük félre, és hagyjuk kihűlni.
Ha meghűltek a padlizsánjaink(főzzünk nekik egy jó gyömbérteát:))halmozzuk a közepükbe egy kisebb adagnyit a kapros-majonézes dióból, szórjuk meg még egy kevéske friss kaporral, és máris tálalhatjuk. Önmagában is megállja a helyét, de kínálhatjuk pirítós kíséretében is.
Számítsunk rá, hogy vendégeink zöme zaklatni fog minket a receptért!
Nooseh Jaan!
Kedves Olvasóm!
Köszönöm, hogy benéztél és az idődet rám áldoztad! Várlak a Facebook-on is!
Vélemény, hozzászólás?