Gyanítom, hogy , húsvét után az elfogyasztott nehéz ételektől és a rengeteg süteménytől eltelve, mindenki fogadkozik, hogy akkor majd mától könnyebbet és kevesebbet eszik. Délig csak gyümölcs, ebédre csak sovány hús és saláta ,stb…
Ajánlhatok egy könnyű, vitaminokban (B6, C, A, )és ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, vas, ) gazdag, rendkívül ízletes , húsmentes tojáslepényt, megkönnyítve a diétát? Mindezt paprikagyűrűben sütve, dióval és borbolyával . S , hogy az ízeket megkoronázzuk, egy iráni fűszerkeverék hozzáadásával tesszük még különlegesebbé, melynek elkészítése gyerekjáték . A sült paprika frissességének és a borbolya üdítően savanyú ízének találkozása páratlan élmény lesz, majd meglátjátok!
S, a színek a tányéron! A tavasz színei. Sárga, harsány zöldek, és egy kis piros a borbolyától. Nosza, munkára fel, készítsük el a különleges hangzású Kookoo Sabzi-t(ejtsd:kuku szabzi) ! Merthogy a frittata Iránban Kookoo névre hallgat.
A mai remek hangulatról IZ Kamakawiwo ‘ole , a néhai, remek hangú énekes gondoskodik, aki egy csodálatos ember volt. Az ő dala száll, hirdetve a hallhatatlanságot:”Somewhere over the Rainbow. Imádom, valahányszor meghallgatom, mindig fényt visz a napomba.
Zöldfűszeres Frittata Borbolyával és Dióval(Kookoo Sabzi)
Hozzávalók:
1 nagy csokor petrezselyem zöldje apróra vágva
1 nagy csokor kapor apróra vágva
1 nagy csokor koriander zöldje apróra vágva
fél csokor újhagyma zöld szára
Fél római saláta vékonyra szeletelve
3-4 sárga színű pritaminpaprika
5 dkg dió durvára darabolva
5dkg borbolya
5 tojás habosra felverve
1 t.k só
2 e.k olívaolaj
1 t.k fűszerkeverék
Fűszerkeverék:
Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, mert a későbbiekben majd ragukhoz remekül használható.( feltéve, hogy a kedvenc gasztrobloggeretek(remélem én vagyok!) végre valami ragut is készít:))
1ek. őrölt kurkuma
1ek. őrölt fahéj
1ek. őrölt római kömény
1 e.k őrölt kardamom
1 e.k őrölt koriander
1/2 e.k őrölt szerecsendió
1e.k őrölt ománi citrom(ha nem tudjátok beszerezni , elhagyható, anélkül is remek lesz)
1/2 e.k őrölt fekete bors
(Remélem nem kell leírnom, hogy a fent felsoroltakat csak össze kell kevernünk!) Csak leírtam:)….
A pritaminpaprikáinkat szeleteljük fel,vágjuk ki belőle a felesleges részeket, hogy majd a serpenyőbe fektetve megtölthessük a Frittata alappal.
Egy nagyobb tálba tegyük bele a zöldfűszereket, a jégsalátát, adjuk hozzá a diót és a borbolyát. Öntsük rá a habosra felvert tojásokat, leheljünk életet lelkébe a fűszerkeverékünkkel, majd keverjük el jó alaposan.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, tegyük bele a paprikakarikáinkat, majd egy kanállal töltsük meg egyenként azokat, a zöldfűszeres -tojásos keverékünkkel. A kanállal nyomkodjuk laposra. Közepes lángon süssük mindkét felét 10-10 percig, félidőben óvatosan alányúlva fordítsuk át, nehogy szétessen.
Tálalásnál kínálhatunk mellé egy kevéske sóval ízesített natúr joghurtot. Elrontani nem fogja.
Nooseh Jaan!
Vélemény, hozzászólás?