Imádom a tavaszi tekercset, de készítésének van számomra egy óriási buktatója, folyton elfelejtek hozzá rizslapot venni. Egy jó párszor már belefutottam abba az oltári nagy problémába, hogy a zöldségek megpárolva, ott állok térdelőrajtban, ám a rizslapokat hiába keresem, átestek az időn… Egyszer már olyan is volt, hogy megvettem, de ott felejtettem a pénztárnál. Így aztán kifejlesztettem magamnak egy rizslap nélkül készített, totál máshogy ízesített tavaszi tekercsre emlékeztető valamit. Ami egyébként rendkívül finom, és így , hogy nincs olajban sütve, még egészségesebb is. Ebbe is kerül mungóbabcsíra, amitől aztán igazi vitaminbombává válik. Mert a mungóbabcsíra tartalmaz:A-,B-,C-,és E-vitaminokat. Az ásványi anyagtartalma is említésre méltó, találhatunk benne vasat, folsavat, magnéziumot és foszfort egyaránt. A babcsíra-mint általában a hüvelyesek csírái-kedvező élettani hatással van a szívre, remekül szabályozza a vércukorszintet és a hormonháztartást, magas rosttartalma csökkentheti a vérnyomást, segíti az emésztést.
Hogy mi kerül még bele a csírán kívül? Lássuk csak.
Jégsalátába göngyölt tavaszi zöldségtekercs
Hozzávalók:
1 kisebb fej jégsaláta
sárgarépa
kápia paprika vagy pritamin
újhagyma vagy salátahagyma vékonyra szeletelve
1 gerezd fokhagyma zúzva
cukkini
Mungóbabcsíra
4 e.k szójaszósz
4e.kchef fokhagymás ecet
ízlés szerint só, őrölt fekete bors
2 dkg vaj
És egy kis muzsika. Ma: Ben E. King – Stand By Me. Imádom!
Elkészítés:
A zöldségeket a hagyma és a mungóbabcsíra kivételével julienne-re vágjuk.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a zöldségeket-a mungóbab és a fokhagyma kivételével, magas lángon 10 percig pároljuk. Mikor a zöldségek színe megváltozik, hozzáadjuk a mungóbabcsírát. Meglocsoljuk a szójaszósszal, jó alaposan elkeverjük. Hozzáöntjük az ecetet is és addig pároljuk, míg a leve elfő. megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
Amíg hűl, a salátát leveleire szedjük, a fehér , keményebb részét-mintha káposztát töltenénk- egy éles késsel eltávolítjuk. Beleteszünk egy teáskanálnyit a zöldségkeverékből, majd óvatosan feltekerjük.
Ha nagyon ráérünk, kötözzük át a tekercseket vékonyra vágott sárgarépával, melyet 2 percre lobogva forró vízbe teszünk, így könnyebb dolgozni vele. Langyosan tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Kedves olvasóm! köszönöm, hogy itt voltál! Ha időd engedi, látogasd meg a blog Facebook oldalát is, érdemes!
Vélemény, hozzászólás?