A fülemüle szeme bab-Loobia Cheshm-Bolboli-egy nagyon kedvelt bab Iránban. Felhasználása igen sokrétű, remek alapanyaga az Aash-nak és a belőle készített rizsételnek egyaránt. Hívhatnánk nemes egyszerűséggel fekete szemű babnak is, de ez a fülemülés elnevezés sokkal inkább illik hozzá, nem?
Már itthon is beszerezhető, én már több helyen is találkoztam vele(ha ezt tudtam volna, nem hoztam volna belőle több tonnát , mindegy, így legalább apukám is elvethette a kertjébe:))
A babot éjszakára beáztattam, másnap enyhén sós vízben puhára főztem, leszűrtem, majd hűlni hagytam. Az olívabogyókat karikákra , a zöldfűszereket apróra vágtam. Összekevertem a babot a zöldfűszerekkel, aztán nyakon öntöttem az olivaolaj és a lime-ok keverékével. Még egyszer megkevertem. Sót nem adtam hozzá, elegendő mennyiség található az olívabogyókban. Zene helyett ma a kitárt ablakon át, rigófüttyöt hallgattam. A helyi fülemülét..
Fülemüle szeme babsaláta
Hozzávalók:
15dkg fülemüle szeme bab
1 kis üveg olívabogyó
1 nagy csokor kapor
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 csokor újhagyma zöld szárával együtt
4 e.k olívaolaj
2 lime leve
Nooseh Jaan!
Kedves olvasóm!
Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is !
Vélemény, hozzászólás?