Egy újabb töltött zöldség a palettán-padlizsán. Mert szezonja van, mert egészséges, mert finom,mert különleges. És mert tölteni nemcsak paprikát lehet!:)
Még több Dolmeh receptért katt ide: Perzsa töltött paprika-Dolmeh Felfel
Perzsa töltött burgonya-Dolmeh Sibzamini
Perzsa töltött szőlőlevél- Dolmeh Barg
Perzsa töltött padlizsán-Dolmeh Bademjan
Hozzávalók:
6 db kisebb padlizsán
50 dkg darált marhahús
15 dkg basmati rizs
15 dkg sárgaborsó
1 e.k dolmeh fűszerkeverék
1 nagy fej salátahagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma zúzva
Zöldfűszerek: újhagyma a zöldjével együtt.
1 nagy csokor petrezselyem
1 csokor koriander
1 csokor perzsa bazsalikom
kevéske tárkony és kapor
Fél csokor menta
3 ek. sűrített paradicsom
olívaolaj
só, bors
2 lime leve
1/2 tk. őrölt kurkuma
Muzsika: Somló Tamás -Léghajó
Dolmeh fűszerkeverék:
1 tk .szárított damaszkuszi rózsaszirom mozsárban porrá törve
1 tk. őrölt kardamom
1 tk. őrölt római kömény
1tk. őrölt szerecsendió
1 tk. őrölt fahéj
Elkészítés:
- A padlizsánok kalapját levágjuk, belsejüket egy kanállal kikaparjuk. Az így kapott üreget enyhén megsózzuk.
- A rizst lobogva forró vízbe tesszük, egy csipetnyi sót adunk a vízhez, 10 percig főzzük, leszűrjük, félretesszük.
- A sárgaborsót feltesszük főni, épp annyi vízben, amennyi ellepi. Tegyük a vízbe a kurkumát, egy csipetnyi sót. Forrástól számított 10 percig főzzük, szűrjük le, öblítsük át, tegyük félre.
- Egy serpenyőben olívaolajt hevítünk,aranysárgára pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, egy percig pirítjuk.
- Beletesszük a darált húst, kifehéredésig pirítjuk. Adjunk hozzá 1 ek. sűrített paradicsomot, pirítsuk 1 percig. Ízesítsük a dolmeh fűszerkeverékkel, sóval, borssal, keverjük el. Öntsünk rá egy kevés forró vizet, főzzük 10 percet. Vegyük le a tűzről, öntsük egy tálba.
- Adjuk hozzá a rizst, a sárgaborsót, a zöldfűszereket. Öntsük hozzá az egyik lime levét. Keverjük el alaposan.
- Töltsük meg a padlizsánokat.
- Egy nagyobb edényben hevítsünk 3 ek.olívaolajat. Tegyük bele a maradék sűrített paradicsomot, pirítsuk egy percig. Mehet hozzá a másik lime leve. Öntsük fel 4 dl forró vízzel. Forraljuk fel. Ízesítsük sóval ,borssal. Rendezzük el az edényben a padlizsánokat, és lefedve, lassú tűzön 1 órán át főzzük.
- Tálalása friss ,meleg perzsa kenyérrel, ennek hiányában pitával. Kínáljunk hozzá a paradicsomos szószból is amiben főtt.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy itt voltál!
Tarts velem legközelebb is! Ha tetszett a recept, várlak a blog Facebook oldalán is!
Vélemény, hozzászólás?