Töltött paprika. Kimondani is gyönyörűség. Csupa nyár , csupa napsugár! Eső utáni tarka szivárvány. Emlékmozaikok. Strand után holt fáradtan gyermekként haza esni,és anya már melegíti is a paradicsomszószban fürdőző finomságot, amiből a paprikát te ugye sose eszed meg, csakis kizárólag a húsgombócban vagy érdekelt. Aztán felnősz, szaporodik szádban az idegen anyag, és egy szép napon megeszed a paprikát is. Sokat látsz és sokat tapasztalsz, hirtelen nagy lesz a világ. És elfogadod, hogy van más, nemcsak az ismert, a megszokott….
Mert a perzsák töltött paprikája természetesen teljesen más. Kizárólag pritaminpaprikából készül, marha(birka vagy pulyka ) húsból, friss zöldfűszerek hozzáadásával. Készülhet sárgaborsóval vagy anélkül,hagyományos fűszerezéssel vagy csak egy csipetnyi fahéjjal megbolondítva. Ahány ház annyi szokás, és annyi recept. De egyben mind megegyezik. A végső ízhatás ellenállhatatlanul finom!
Perzsa töltött paprika-Dolmeh Felfel
Hozzávalók:
10 db pritaminpaprika
1 kg darált marhahús
1 nagy fej salátahagyma apróra vágva
15 dkg rizs(beáztatva ,leszűrve)
15 dkg sárgaborsó(beáztatva, leszűrve)
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 csokor kapor apróra vágva
ízlés szerint tárkonylevél(lehet szárított is)
1 kisebb csokor perzsa bazsalikom
1 csomag újhagyma zöldjével együtt apróra vágva
2 citrom leve
2 e.k sűrített paradicsom
olívaolaj
só,
őrölt fekete bors
2 t.k kurkuma
2 t.k őrölt fahéj
3 e.k forrázott sáfrány
Muzsika:Céline Dion-I’m Alive Húú, ezt úgy de úgy…I’m Alive!!!
Elkészítés:
- Vágjuk le a paprikák tetejét, tegyük félre. Kaparjuk ki a belsejüket, öblítsük át. Tegyük egy tálra, enyhén sózzuk meg az üregeket.
- Szűrjük le a sárgaborsót, tegyük fel főni , kétszer annyi vízben, mint amennyi ellepi. Fedjük le és lassú tűzön főzzük 20 percig. Szűrjük le, öblítsük át.
- Hevítsünk egy serpenyőben 2 e.k olívaolajat, dobjuk rá a rizst, kevergetve pirítsuk, majd öntsük fel forró vízzel. Tegyük rá a fedőt, lassú tűzön főzzük, míg a vizet magába szívja, és félig megfő.
- Hevítsünk olívaolajat, pirítsuk benne aranysárgára a hagymát. Adjuk hozzá a darált húst, kevergetve pirítsuk tovább. Színezzük meg a kurkumával, ízesítsük a sóval, borssal, ízlés szerint. Saját levében pároljuk 10 percig. Vegyük le a tűzről. Tegyük félre.
- Egy nagy tálban keverjük össze a darált húst, a rizst, a sárgaborsót, a zöldfűszereket. Ízesítsük 1 citrom levével, sóval, borssal, fahéjjal és a sáfránnyal.
- Töltsük meg a paprikákat, tegyük rá a kalapjukat.
- Főzhetjük lábosban és süthetjük sütőben is. De . Előbb még..”amikor rám nézel, egekig szállok.Tudom s érzem élek!” I’m Alive! Hogy ez milyen jó dal…!
- Ha lábosban főzzük akkor 3 e.k olívaolajon megpirítjuk a sűrített paradicsomot, majd felöntjük forróvízzel, hozzáöntjük a másik citrom levét, ízesítjük sóval és borssal, sáfránnyal, és felforraljuk.
- Szépen elrendezzük benne a megtöltött paprikákat, rátesszük a fedőt és takarékon, 50 percig főzzük. Ha szükséges az elfőtt vizet pótoljuk. (Elárulok egy titkot, kisebb szentségtörést követtem el, mert a perzsa recepttel ellentétben, én ezúttal egy egész kis üveg sűrített paradicsomot használtam. Mit tegyek , ha imádom így???)
- Ha sütőben sütnétek,(ahogyan én)készítsétek ezt a szószt ugyanígy, öntsétek át a tepsibe, és 200 fokosra előmelegített sütőben,alufóliával lefedve, süssétek 50 percig, majd vegyétek le a fóliát, és kicsit pirítsátok meg a tetejüket.
Kínálhattok mellé joghurtot.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál!Várlak, főzz velem legközelebb is! A blog Facebook oldalát is érdemes felkeresni, csak úgy mondom:::)
Vélemény, hozzászólás?