Dolmeh-mindig valamilyen töltött zöldséget takar. Iránban nagy népszerűségnek örvendenek ezek a könnyű főételek, és sokféle dolmeh-val találkozhatunk a terített asztalokon. Megtöltik a cukkinit, padlizsánt, a paradicsomot, a szőlőlevelet, a káposztát, a tököt, a paprikát, no és a burgonyát. A legnépszerűbb dolmeh- a töltött szőlőlevél -receptjét itt olvashatod:Perzsa töltött szőlőlevél- Dolmeh Barg
Ha netán tököt szeretnél tölteni, a receptet itt találod:Töltött tök perzsa módra
A töltött burgonya, a harmadik Dolmeh lesz nálam a sorban, melyet elkészítettem. Valahogyan szerettem volna fotogénebbé tenni a tányérra kerülő végeredményt, így aztán, teljesen új formátumot adtam az egésznek. Nem a már félkészre főzött burgonyák belsejét vájtam ki és töltöttem meg,ahogyan kellett volna. Hanem, a héjában főtt, lereszelt burgonyát töltöttem meg, majd körte alakúra formázva megfürdettem egy tojásban, azután zsemlemorzsába forgattam, végül bő, forró olajban megsütöttem. Salátaágyon tálaltam. A végeredmény nagyon tetszik.
Perzsa Töltött Burgonya-Dolmeh Sibzamini( Sibzamini -Jelentése :burgonya,Dolmeh-jelentése:töltött)
Hozzávalók:
4 db nagyobb burgonya, alaposan megtisztítva, héjában megfőzve
1 nagy fej salátahagyma
3 gerezd fokhagyma zúzva
25 dkg darált marhahús
1 nagy csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 kisebb pritamin vagy Kápia paprika, apróra vágva
3 e.k sűrített paradicsom
só, bors
1 t.k kurkuma
3 e.k olívaolaj
3 e.k forrázott sáfránylé
Olaj a sütéshez
2 egész tojás
zsemlemorzsa
a körték szárához egész szegfűszeg
Muzsika:Republic-A szó az első
Elkészítés:
- A burgonyákat, alapos tisztítás után , héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük. Ha elfogadható hőmérsékletűre hűlt, lehúzzuk a héját,lereszeljük,tálba tesszük. Ízesítjük sóval,borssal,majd a kezünkkel egynemű masszává összegyúrjuk.
- Egy serpenyőben olívaolajon aranysárgára pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a pritaminpaprikát,és még 2 percig kevergetve pirítjuk.
- Beletesszük a darált húst,kevergetve fehéredésig pirítjuk. Meglocsoljuk a sáfránnyal. Mehet bele a petrezselyemzöld és a sűrített paradicsom .Ízesítsük sóval,őrölt fekete borssal. Keverjük el,és saját levében ,főzzük ,míg a hús megpuhul(10-15 perc). A felesleges vizet főzzük el. Vegyük le a tűzről,hagyjuk kissé hűlni.
- Készítsük oda tálkákban a felvert tojást,és a zsemlemorzsát.
- Vegyünk egy nagyobb adag burgonya masszát az egyik kezünkbe,lapítsuk szét a tenyerünkben,a közepébe készítsünk egy mélyedést. Tegyünk egy nagyobb kanálnyit a mélyedésbe a darált húsos raguból. Óvatos mozdulatokkal takargassuk be a burgonyával,úgy,hogy közben kialakítjuk a körte formát(a raguval megtöltött rész a körte alja)
- Ha kész a körteforma,szúrjunk a tetejébe egy szegfűszeget,ez lesz a körte szára.
- Tegyük a megtöltött burgonyát a tojással teli tálba,fürdessük meg jó alaposan a tojásban,majd forgassuk bele a zsemlemorzsába.
- Bő,forró olajban süssük meg,megfordítva,10-10 percig mindkét oldalát.
Szedjük ki,tegyük papírtörlőre,itassuk le róla a felesleges olajat.
- Melegen tálaljuk,bármilyen idénysaláta kíséretében.
Noosheh Jan! Drága Olvasóm!Köszönöm,hogy itt voltál! Főzzünk együtt máskor is!A blog Facebook oldalán pedig,érdekességekkel,videókkal várlak!
Vélemény, hozzászólás?