A töltött zöldségfélék( Dolmeh) népszerű, remek előételek, szezonálisan mindig más és más zöldségfélét tehetünk töltve az asztalra. A leggyakoribb dolmeh-a töltött szőlőlevél, de kedvelt zöldségféle- töltve a paprika, káposzta, cukkini hagyma és a burgonya is. Az általam már elkészített Dolmeh recepetjeit a blogon megtalálod.
Ezt a fajta tököt nem lehet kapni Iránban, Hokkaido tököt viszont igen. És ha kapható, előszeretettel meg is töltik.
A főzőtök szezont kihasználva, az iráni dolmeh ízvilágához hasonlatos ételt készítettem. A hagyományos recepttől kissé eltértem, rizs helyett bulgurt használtam, nem tettem a töltelékbe sárgaborsót, és az ízesítéshez használt zöldfűszerek közül is csak kaprot és mentát használtam. Főzés helyett pedig sütöttem.
Töltött tök perzsa módra
Hozzávalók
1 nagyobb főzőtök
1 nagyobb fej saláta hagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
40 dkg darált marhahús
10 dkg bulgur
2 csokor kapor apróra vágva
1 kisebb csokor menta apróra vágva
2 citrom leve
2 e.k sűrű natúr joghurt
1 /2 t.k őrölt kurkuma
1/2 t.k őrölt római kömény
só, bors ízlés szerint
olívaolaj
Elkészítés
A tököt jó alaposan megmossuk, vastagabb karikákra vágjuk. Egy kanállal óvatosan kivájjuk a belsejét, úgy, hogy ne lukasszuk át. ( a tök húsát apróra vágjuk, félretesszük, mert ha mártással szeretnénk tálalni, ahhoz épp jó lesz)
A tököket kissé megsózzuk, meghintjük őrölt borssal, meglocsoljuk az egyik citrom levével.
A bulgurt a szokásos módon elkészítjük, leszűrjük, félretesszük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk a hagymát, fokhagymát. Beletesszük a húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük a fűszerekkel, sóval, borssal. Rátesszük a fedőt, és lassú tűzön 10 percig főzzük. Levesszük a tűzről, tálba öntjük. Hozzáadjuk a zöld fűszereket, a Bulgur, a másik citrom levét és a joghurtot. Alaposan elkeverjük.
A tökszeleteket olajjal kikent tepsibe rakjuk, megtöltjük. 180 C fokon 35 percig sütjük. Joghurttal kínáljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasó!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is szívesen látlak!
Vélemény, hozzászólás?