A Khoresh Bademjan( perzsa padlizsánragu marhahússal) egy klasszikus perzsa recept, melyet minden padlizsán rajongó szeret. Jómagam is köztük lennék.:)
A Ghoura Bademjan, ennek a ragunak egy változata, ha úgy tetszik kistestvére. Ahogy a nevében is benne van, szőlős padlizsán. Ennél a receptnél egészben sütjük meg a padlizsánokat, majd egy kis zsebet vágunk a padlizsánok húsán és megtöltjük savanyú szőlővel. A főzési idő utolsó 10 percében kerül a raguba . Friss savanyú szőlőt nem tudtam szerezni, ezért sós lében eltett konzerv szőlőt használtam, került belőle a raguba is bőséggel.
Nem követünk el azonban nagy szentségtörést, ha marhahús helyett csirkehúst használunk. De azért tudjunk róla, hogy a tradicionális recept marha vagy birka hússal készül.
A Thompson szőlő , egy magnélküli, nagyszemű szőlő fajta, vékony héjjal, mely éretten nagyon édes, muskotályhoz hasonlító aromával. Ghooreh a Thompson szőlő vagy más hasonló mag nélküli szőlő fiatal, éretlen termése, amelyet nyáron korábban betakarítanak, és nagyon savanyú. Az éretlen gyümölcs fagyasztva, szárítva (őrölve) vagy speciális sós lében tartósítva tárolható . A szőlő kipréselt leve (aab ghooreh) is kedvelt ízesítő Iránban.
Ghoura Bademjan
Hozzávalók
Muzsika-Shirvan Khosravi-Doost Daram Zendegi Roo
1 kg csirke hús( alsócomb, mell,felső comb- ki mit szeret)
2 fej saláta hagyma apróra vágva
5-6 hosszúkásabb padlizsán hámozva
1 bögre savanyú szőlő ( vagy friss vagy konzerv)
2 t.k savanyú szőlő őrlemény
só, bors ízlés szerint
2 t.k Advieh fűszerkeverék(2 t.k őrölt szárított rózsaszirom, 1 t.k őrölt kardamom, 1/2 t.k fehérbors, 1 t.k kurkuma, 1 t.k őrölt római kömény, 1/2 t.k őrölt koriander, 1 t.k őrölt fahéj)
3 e.k sűrített paradicsom
olívaolaj
forró víz
Elkészítés
A padlizsánokat hintsük meg sóval, hagyjuk állni 30 percig.
Egy nagyobb edényben olívaolajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk a hagymát. Beletesszük a csirkehúst, kifehéredésig sütjük. Megszórjuk az Advieh fűszerkeverékkel, kevergetve tovább pirítjuk. Felöntjük annyi forró vízzel amennyi bőven ellepi. Rátesszük a fedőt , mérsékel tűzön, forrástól számított 40 percig főzzük.
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Amíg a ragu fő, elkészítjük a sült padlizsánt. Papírtörlővel töröljük szárazra a padlizsánokat. Egy nagyobb serpenyőbe öntsünk 3 evőkanálnyi olívaolajat. Forrósítsuk fel, tegyük bele a padlizsánokat, és forgatva néhány percig süssük, épp csak megváltozzon a színe. Tegyük át a tepsibe, toljuk be a sütőbe, 40 percig süssük. Ha megsült, egy kés hegyével hasítsuk fel a padlizsánok húsát, szórjunk az így kialakult zsebbe savanyú szőlőt.
Egy kisebb serpenyőbe öntsünk 2 evőkanálnyi olívaolajat. Forrósítsuk fel. Tegyük bele a sűrített paradicsomot, kevergetve néhány percig pirítsuk. Adjuk hozzá a savanyú szőlő őrleményt, keverjük el. Vegyük le a tűzről. Öntsük a raguba. Ízesítsük sóval, borssal. Keverjük el.
Vegyük le a fedőt és fedő nélkül főzzük tovább. Ha a felesleges lé elfőtt és elég sűrű, a hús is megpuhult, szórjuk bele a savanyú szőlőt, keverjük el. Rendezzük el benne a szőlővel töltött padlizsánokat, és még 10 percig főzzük.
Forrón, főtt , hosszúszemű basmati rizzsel tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?