Még májusban , a rebarbara szezon kellős közepén botlottam bele ezekbe a helyes tököcskékbe. Mivel nagyon szeretem a töltött zöldségeket,nem volt kérdéses,hogy ez lesz belőlük. El is készítettem, csak aztán annyi munka volt májusban,hogy nem volt időm megírni hozzá a bejegyzést.
Aztán meg úgy berobbant a nyár a maga sokszínűségével ,ezer ízével,hogy teljesen elfelejtkeztem erről a receptről. A napokban bukkantam rá újra,és nem volt kérdés, hogy megosztom veletek. Ha valaki nem tudna ilyen tököket venni, az se búsuljon, mert ezzel a töltelékkel tölthettek pritamint, cukkinit, vagy akár padlizsánt is. A töltelék egyébként megegyezik a töltött szőlőlevélével. A végeredmény isteni finom lett, egy igazán könnyű, nyári étel.
Perzsa Töltött Tök-Dolmeh Kadoo
Hozzávalók:
1 fej saláta hagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
3 e.k olívaolaj
15 dkg sárgaborsó , beáztatva, leszűrve
50 dkg darált marhahús
25 dkg basmati rizs, alaposan megmosva, minimum egy órára sós vízbe áztatva
fél üveg sűrített paradicsom
forró víz
3 lime leve
só, ízlés szerint
1 maréknyi mazsola vagy borbolya
Fűszerkeverék:
1 e.k őrölt római kömény
1 e.k őrölt koriandermag
1/” e.k őrölt fahéj
1 e.k őrölt kardamom
1/2 e.k őrölt fekete bors
1 1.k kurkuma
kevéske szárított damaszkuszi rózsaszirom
A felsorolt fűszereket összekeverjük, és ízlés szerinti mennyiséggel fűszerezzük a tölteléket.
Muzsika:U2 -One
Zöldfűszerek:
2 csokor kapor, 2 csokor petrezselyem, 1 kis csokor borsikafű, 1 csokor újhagyma zöldje, 2 csokor koriander levél, 1 csokor perzsa bazsalikom(ha nincs,akkor ezt hagyjuk ki)
Elkészítés:
- A tököket megtisztítjuk, majd levágjuk a kalapjukat. Egy kanál segítségével kivájjuk a belsejüket. Az üreget hintsük meg egy kevés sóval.
- Felhevített olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymát, a fokhagymát , adjuk hozzá a darált húst, hintsük meg egy kevéske sóval, és kifehéredésig süssük.
- A zöldfűszereket aprítsuk fel.
- A tököket mossuk át folyóvíz alatt. Tegyük fejjel lefelé papírtörlőre, hogy a felesleges víz lecsöpöghessen.
- A rizst szűrjük le, öblítsük át.
- Forraljunk vizet egy edénybe, ha már lobogva forr, öntsük bele a rizst, 10 percig forraljuk, majd szűrjük le, öblítsük át.
- A sárgaborsót tegyük egy edénybe, adjunk hozzá egy kevés sót, 1 t.k kurkumát, és forrástól számított 10 percig főzzük. Szűrjük le, öblítsük át.
- Tegyük egy tálba az előfőzött darált húst, a rizst, a sárgaborsót, a zöldfűszereket és a dolmeh fűszerkeveréket, és 1 lime levét.
- Keverjük össze alaposan.
- Töltsük meg a tököket a húsos töltelékkel. Tegyük rá a kalapjukat.
- Egy serpenyőben 3 e.k olívaolajon pirítsuk meg a sűrített paradicsomot. Öntsük fel 2 liter vízzel, adjuk hozzá a -limeok levét, 1 t.k sót és egy kevéske őrölt borsot.Forraljuk össze.
- Tegyük egy tepsibe a tököket, öntsük bele a zöld citrommal ízesített ízesített paradicsomszószt. (készíthetjük serpenyőben is ,fedő alatt.)
- Mehet a 200 fokosra előmelegített sütőbe 50 percre.
- Tálalásnál locsoljuk meg a paradicsomszósszal. Kínálhatunk mellé natúr joghurtot.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönöm ,hogy most is velem tartottál! Várlak legközelebb is! Ha a Facebookon jársz , nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?