A hidegen fogyasztható tésztasalátával Teheránban találkoztam először. Bármilyen partira sodort is az élet, csak úgy mellékesen, a többi isteni perzsa étel mellett, ott volt ez is az asztalon. A perzsa háziasszonyok szeretik megmutatni, hogy ők mást is tudnak ám főzni, nemcsak perzsa tradicionális ételeket. És milyen jól, Istenem! Minden egyes rám rakódott plusz kilómban ott vannak ezek a tésztasaláták. De kicsit sem bánom,ma is szednék belőlük. Kétszer is(na jó, legalább magunknak ne hazudjunk, volt ,hogy ötször :).
Azóta eltelt jó pár év, de a tésztasaláta témáról nem tudok lekattanni. Bár már ritkábban készítem és többnyire durum tésztából, és ügyelek rá, hogy délelőtt egyek csak belőle(és mikor már nem ügyelek, akkor éjjel 11-kor kiosonok és csak egy kicsit felkiáltással ,mert ez csak frissen az igazi, holnapra már nem lesz jó).
Egyébként ha csak 2 órátok van a vendégek érkezéséig akik csak beugranának egy gyors italra, akkor ez a saláta a legjobb sörkorcsolya. Van téli változata is , azt majd télen ( brrr…nem akarom a hideget , átkozott nagykabátos szürkeség!) osztom meg veletek.
Bazsalikomos Nyári Tésztasaláta
Hozzávalók:
Muzsika:Rod Stewart -Love is(remek talpalávaló) Remélem ismeritek! Ha nem, feltétlenül hallgassátok meg!
25 dkg fusilli tészta
25 dkg csiperkegomba
3 kápia paprika
1 nagy csokor perzsa bazsalikom(reyhan) ha nincs, akkor helyettesítheted bármilyen bazsalikommal( megfelezzük , az egyik felét apróra vágjuk, a másik felét félretesszük a tálaláshoz)
1 kisebb csokor snidling
1 kisebb fej brokkoli(10 dekányi)
2 e.k olívaolaj
15 dkg koktélparadicsom
15 dkg magozott zöld olívabogyó
6 e.k olívaolaj vagy szőlőmagolaj
6 e.k balzsamecet
ízlés szerint só
Elkészítés:
- A tésztát a szokásos módon megfőzzük, leszűrjük.
- A 2 e.k olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben ,beledobjuk a zúzott fokhagymákat, az apróra vágott bazsalikom felét . Épp csak átforgatjuk lezárjuk. A még meleg tésztát beleöntjük, alaposan megforgatjuk a bazsalikomos -fokhagymás olajban, majd félretesszük, had hűljön.
- A gombákat apróra vágjuk, és egy serpenyőben 2 e.k olívaolajon addig pirítjuk, míg a leve elfő. Kevés sóval meghintjük, félretesszük.
- A Kápia paprikákat apró kockákra vágjuk, felhevített olívaolajon 5 percig pirítjuk. Meghintjük kevés sóval, félretesszük.
- A brokkolit apró rózsákra szedjük, lobogva forró sós vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük félretesszük.
- Közben Rod Stewart már arról énekel,hogy:Some Guys Have All the Luck. IMÁDOM!(halláskárosodás garantált, itt üvölt a fülemen. Műértő pasiknak nagyon ajánlom a videoklipet, a piros ruhás szöszi igen tehetségesen játszik szaxofonon:))
- A balzsamecetet keverőtálba tesszük, folyamatosan kevergetve lassan hozzácsorgatjuk a szőlőmagolajat. Keverünk hozzá ízlé szerinti mennyiségű sót is.
- Az összes hozzávalót tálba tesszük , ráöntjük a balzsamecetes szőlőmagolajat. Alaposan elkeverjük. Friss bazsalikommal a tetején kínáljuk. Frissen az igazi, de behűtve is ellenállhatatlanul csábító…
Noosheh Jan!
Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Ha tetszett a bejegyzés várlak a Facebookon is. Ne fogd vissza magad, örülnék egy újabb oldalkedvelésnek!
Vélemény, hozzászólás?