A Dolmeh-töltött zöldségféle(burgonya, paprika, tök, cukkini, padlizsán,szőlőlevél) rendkívül népszerű , általában előételként fogyasztott étel Iránban . Tulajdonképpen töltött hagyma nincs,és mégis van, mert úgy gondoltam , miért ne? Saját recept következik, egy vegetáriánus változat,egészen különleges aromákkal. A szószban remekül megfér egymás mellett a gránátalma, a tamarind paszta és a sűrített paradicsom, valami fantasztikus ízt adva az apróra darabolt aszalt sárgabarackoknak. Na de ne szaladjunk ennyire előre….
Ha szeretnétek megismerkedni a többi Dolmeh receptjével, ide kattintva megtehetitek:
Perzsa töltött paradicsom-Dolmeh Gojeh Farangi
Perzsa töltött paprika-Dolmeh Felfel
Perzsa töltött burgonya-Dolmeh Sibzamini
Perzsa töltött szőlőlevél- Dolmeh Barg
A töltelék fűszerezése semmiképp sem nevezhető szokványosnak ,az előfőzött rizshez apróra darabolt mazsolát ,sűrített paradicsomot és gránátalma pasztát kevertem. Mentával,kaporral, fahéjjal,római köménnyel, kardamommal, és őrölt szegfűszeggel fűszereztem. A végeredmény minden képzeletet felülmúlva ,igazi ízorgia! Egyszerre édes és sós, no meg savanyú… Próbáljátok ki!
Perzsa töltött hagyma
Hozzávalók:
6 nagyobb saláta hagyma
A töltelékhez:
15 dkg apróbb szemű rizs minimum 1 órára beáztatva, leszűrve
5 dkg mazsola apróra vágva
1 e.k szárított menta
1 e,k szárított kapor
1 t.k őrölt fahéj
1/2 t.k őrölt római kömény
1/2 t.k őrölt kardamom
1/4 t. őrölt szegfűszeg
1 t.k só
2 t.k sűrített paradicsom
2 t.k gránátalma paszta
víz
A szószhoz:
3 e.k olívaolaj
3 e.k sűrített paradicsom
2 e.k gránátalma paszta
2 e.k tamarind paszta
2 t.k nádcukor
1/2 őrölt fahéj
5 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva
1/1 t.k só
0.5 dl víz
3 e.k olívaolaj az elősütéshez
Elkészítés:
A hagymákat megpucoljuk, megmossuk, egy késsel félig bemetsszük, ügyelve rá, nehogy teljesen átvágjuk.
Egy nagyobb lábosban vizet forralunk, ha lobogva forr takarékra vesszük, beletesszük a hagymákat, és 10-15 perc elteltével egy kés hegyével szépen lefejtjük a hagyma rétegeit. Kivesszük, tálra szedjük, kissé hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a tölteléket:
Egy nagyobb edényben vizet forralunk, ha lobogva forr beleöntjük a lecsepegtetett rizst,10 percig forraljuk, leszűrjük, átöblítjük. Alaposan lecsepegtetjük.
A töltelék hozzávalóit egy nagyobb keverőtálba tesszük, alaposan összekeverjük.
Kézbe veszünk egy hagyma gyűrűt, egy púpozott teáskanálnyi tölteléket teszünk bele , óvatosan összegöngyöljük.
Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a megtöltött hagymákat, és forgatva minden oldalát aranybarnára sütjük. Kiszedjük, félretesszük.
Egy másik serpenyőben 3 evőkanálnyi felhevített olívaolajon megpirítjuk a sűrített paradicsomot. Hozzáöntjük a gránátalma sűrítményt,a tamarind pasztát,alaposan elkeverjük. Felöntjük a vízzel, összeforraljuk. Beletesszük a fűszereket és az aszalt sárgabarackot, elkeverjük.
Elrendezzük benne a megtöltött hagymákat és lefedve ,lassú tűzön 35 percig főzzük, míg a hagyma és a töltelék is megpuhul.
Melegen tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak!
Vélemény, hozzászólás?