A pácolt perzsa feta sajt egy igazi különlegesség, tálaljátok akár reggelire, akár vacsorára. A feta sajtot egyébként az egyik legegészségesebb sajtnak tartják. Az igazi perzsa feta sajt kecske vagy juhtejből készül, és könnyebben emészthető , mint a tehéntejből készített változat.
Pácolt feta sajtot készíteni gyerekjáték,az ízesítésnek csak a fantáziánk szabhat határt. A friss fűszernövények szinte kínálják magukat, csak győzzünk választani. Olívaolajjal kombinálva, rozskenyérrel vagy pitával kísérve, friss idénysaláta kíséretében az egyik legcsábítóbb, nyári vendégváró fogások egyike.
A feta sajtnak remek aromát kölcsönöz a rozmaring, az oregánó, a koriander, és a bazsalikom egyaránt. Bevallom nekem az oregánós -fokhagymás változat a kedvencem, de újabban kacérkodom a kapros illetve a borsikafűvel ízesített változat készítésével is. Ezúttal egy perzsa bazsalikommal, fokhagymával, chilivel ízesített változatot készítettem, mert a Reyhan különleges , citrusos aromája igazán remek kísérője a feta sajtnak. Ha nincs perzsa bazsalikomotok, helyettesíthetitek thai bazsalikommal .
Pácolt perzsa feta sajt
Hozzávalók:
Muzsika: Mohsen Yeganeh -Top Music new 2018-imádás!
50 dkg feta sajt
olívaolaj
1 nagyobb fej fokhagyma
1 csokor perzsa bazsalikom apróra vágva
1 citrom
chili paprika( a mennyiség rátok bízva, attól függ, mennyire csípősen szeretitek. Én ezúttal csupán néhány darabot vágtam össze, a többit egészben tettem bele.
A díszítéshez borbolya.
Elkészítés:
A sajtot tetszőleges nagyságú kockákra vágjuk, ( én most csak a fotózás miatt vágtam ennyire nagy darabokra, egyébként kisebbekre szoktam)lefedhető üvegtálba tesszük.
Egy másik tálban elkészítjük a páclevet. Ehhez a bazsalikomokat apróra vágjuk, a fokhagyma felét összezúzzuk, másik felét egészben hagyjuk. A citrom héját lereszeljük. A chilit apróra vágjuk vagy egészben hagyjuk. Ráöntjük az olívaolajat, elkeverjük. A sajtra öntjük, ügyelve rá, hogy jó alaposan befedje, nem szabad, hogy levegős legyen. Rátesszük a tetejét. Betesszük a hűtőbe, és 1-2 napig érni hagyjuk. Mivel az olívaolaj a hűtés hatására összeáll, fogyasztás előtt 1 órával vegyük ki a hűtőből, hogy az olajnak legyen ideje kiengedni.
Pirított rozskenyérrel isteni csemege!
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán jártál már?
Vélemény, hozzászólás?