Ez a rendkívül különleges ízű mártogatós, a füstös padlizsán és az édesen fanyar gránátalma sűrítmény találkozásából született, melyet sült hagyma és friss menta tesz még izgalmasabbá. Akárcsak a másik nagy kedvencem-a Mirza Ghasemi-ez az étel is a Kaszpi-tenger partvidékének jellegzetes étele. Többféle változata ismert, mondhatnánk, hogy „Ahány ház, annyi szokás” A hagyomány szerint Babolban, lencsés rizzsel és sült tojással kerül az asztalra.
Ezúttal az általam kedvelt, gránátalmás változat receptjét osztom meg Veletek,de ígérem, a többi változattal sem maradok adós!Zöldfűszeres sült padlizsán mártogatós(Naz Khatoon)
Képzeljetek el egy nyári délutánt a kertben, barátaitok és családotok körében. Az idő csodaszép, a grillsütőn már izzik a faszén,a húsok bepácolva sorsukra várnak. Már mindenki nagyon éhes,a körbekínált aperitifek megtették hatásukat. És ekkor előbukkansz te, egy tálca meleg pitakenyérrel és egy nagy adagnyi Naaz Khatoon-nal. Senki sem tudja majd , hogy mi van a tálon.
-Mi ez?-kérdezik mindannyian.
-Kóstold meg! Törj egy darabka kenyeret és márts bele!
-De mi ez?
-Kóstold csak meg,utána elárulom!
-Hmmm.. Ez isteni finom! Mi ez?
És ekkor felfedheted a nagy titkot,hogy grillezett padlizsán, gránátalma sűrítménnyel, sült hagymával és mentával ízesítve. Tipikusan perzsa ízvilág, a savanyú a sóssal. Teljes összhangban simulnak össze, és semmihez sem fogható ízhatással ejtik ámulatba azt aki megkóstolja.
Ha nincs grillsütőd, akkor se keseredj el, a tűzhelyen sütve (akárcsak a Mirza-nál) ugyanazt a füstös ízhatást érheted el.
Gránátalmás grillezett padlizsán mártogatós-Naz Khatoon(ejtsd.Nazkhatún)
Hozzávalók:
3 kisebb padlizsán
3 e.k olívaolaj
1 nagy fej saláta hagyma reszelve
1 e.k szárított menta
3 gerezd fokhagyma zúzva
2 paradicsom, apróra vágva
1 t.k só
3 e.k gránátalma sűrítmény
2 e.k savanyú szőlő lé(ha nincs, helyettesíthető lime levével)
Mai zene:Adele: Send My Love
Elkészítés:
- Szurkáljuk meg villával a padlizsánokat(5-6 helyen), majd nyílt lángon vagy grillen süssük meg egészben, míg a héja szénfekete nem lesz.
- Tartsuk a padlizsánokat hideg folyóvíz alá, húzzuk le a héjukat.
- Tegyük egy tálba, késsel zúzzuk apróra.
- Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, futtassuk meg rajta a fokhagymákat.
- Ha már érezzük az illatukat, mehet hozzá a reszelt hagyma. Kevergetve, mérsékelt tűzön pároljuk üvegesre.
- Öntsük bele a padlizsánokat, keverjük el.
- Öntsük hozzá a paradicsomokat, keverjük el.
- Adjuk hozzá a gránátalma sűrítményt, a savanyú szőlő levet ,ízlés szerinti mennyiségű sót.
- Fűszerezzük a mentával, keverjük el alaposan, és fedő nélkül főzzük, míg a paradicsomok leve elfő, és a mártogatósunk sötét színű és jó sűrű nem lesz.
- Tálalása langyosan,( hidegen sem rossz) melegített pitával vagy bármilyen lapos kenyérrel.
Nooheh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán egy remek társaság vár! GYERE, CSATLAKOZZ!
Vélemény, hozzászólás?