Mi a csuda az a falafel? A falafel hagyományosan csicseriborsóból készülő golyó vagy fasírt. Hazája a Közel-Kelet,ahol általában hummusszal és zöldségekkel szolgálják fel pitában, de gyakran készítenek belőle szendvicseket is. Mára az egész világon elterjedt , különösen a vegetáriánus étrendet követők között.
Sajnos itthon rémesebbnél rémesebb falafeleket lehet készen kapni,nem is értem falafel helyett miért nem azt írják az étlapra:porszáraz golyók kaphatók. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én részemről utálok méregdrágán fűrészport falatozni falafel helyett, ezért aztán általában ,ha jót akarok enni, magamnak kell elkészítenem. Örömmel teszem,mert az otthon készített falafel klasszisokkal jobb, omlósabb . Megéri a fáradozást, higgyétek el!
A falafel Iránban is rendkívül népszerű utcai étel. A legfinomabbat a Pénteki Bazár kis falafel árusánál ettem. Rendszerint bagettbe töltve, sok különleges zöldséggel, köztük az elmaradhatatlan tárkonyos savanyított uborkával. Nyakon öntve különleges és isteni finom ízű szószokkal.
A legjobb falafel az ország déli tartományaiban készül.
A tökéletes falafel készítésének 3 titka van. Az egyik: Soha ne készítsétek konzerv csicseriborsóból, mert az szét fog esni sütés közben. Mindig száraz borsó az alap, melyet egy egész éjszakára hideg vízbe áztatunk.
A másik titok a sütésben rejlik. Mindig bő, tűzforró olajban, hirtelen kell kisütni.
A harmadik: Minden híreszteléssel ellentétben, mindig tegyetek bele 1 egész tojást!
Én általában a laposabb , fasírt formát részesítem előnyben, így biztosabban átsül. A massza formázásához egy remek eszközt használnak. Ha napi több százat kéne sütnöm, bizonyára én sem tudnám nélkülözni.
A tökéletes Falafel
Hozzávalók:
20 dkg száraz csicseriborsó, beáztatva, leszűrve
1 fej saláta hagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma(ízlés szerint változtatható a mennyiség)
1 t.k sütőpor
1 tojás
só-ízlés szerint
őrölt fekete bors ízlés szerint
2 t.k őrölt római kömény
apróra vágott petrezselyemzöld( ízlés szerinti mennyiségben )
apróra vágott korianderlevél8ízlés szerinti mennyiségben)
Olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
Pita kenyér vagy bármilyen más lapos kenyér
Jégsaláta
ecetes uborka
paradicsom
hagyma
olívabogyó
Bármi más zöldség, amit szerettek használható.
savanyított, korianderes lilakáposzta( A káposztát vékonyra vágjuk, besózzuk. Egy edényben ecetes sós vizet forralunk, melybe beleteszünk 1 e.k koriander magot. Ebben 5 percig forraljuk a lilakáposztát, míg szépen kiereszti a színét. Lezárjuk, hűlni hagyjuk.)
petrezselyem+ salátahagyma
fokhagymás chiliszósz vagy kechup
mentás joghurt( sűrű, natúr joghurtba belekeverünk ízlés szerinti mennyiségű, aprított friss mentát és sót)
Elkészítés:
- A beáztatott csicseriborsót leszűrjük, tálba tesszük.
- Beletesszük a többi hozzávalót.
- A botmixerrel pürésítjük.
- Minimum 1 órára betesszük a hűtőbe.
- A kívánt alakúra formázzuk .
- Bő forró olajban sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat magába szívja.
- A kenyérrel, zöldségekkel , mentás joghurttal és szószokkal tálaljuk.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, tarts velem és főzzünk együtt legközelebb is! A blog FACEBOOK OLDALÁN IS VÁRLAK!
Vélemény, hozzászólás?