Nem rajongok különösebben a tenger gyümölcseiért, de a garnélarák az kivétel. Nem csak azért mert kiváló fehérjeforrás, hanem azért is, mert változatos módon készíthető, és az íze ellenben az összes többi tengeri herkentyűével, kicsit sem tolakodó. Vegyük például a tintahalat. A tintahalkarikákkal ki lehetne üldözni a világból.És bár tudom, hogy a halfogyasztás nagyon egészséges, sajnos halból is csak azt vagyok képes megenni, amelyiknek nincs intenzív halíze😃 Szóval, van baj, nem is kevés….
A fent nevezett étellel a Perzsa- öbölben találkoztam először, s mondhatnám, részemről a szerencse. Garnélarákot ilyen tökéletesen elkészítve még sohasem ettem. A sörtészta természetesen ,alkoholmentes sörrel készült. A sáfrány, a kurkuma és a fokhagymapor tökéletes triumvirátust alkotva adott különleges zamatot az egykori tengerlakóknak. Azóta sem ettem ehhez foghatót sehol! Néha, nosztalgiából elkészítem. S akkor, csakis akkor, újra abban a kis Perzsa -öböl menti étteremben érzem magam, ahol azt a legtökéletesebb sáfrányos sörtésztában sült rákot lehet kapni, melynek íze teljesen elvarázsolt. Érzem a tenger semmihez sem fogható sós illatát, és próbálom megőrizni a pillanatot örökre.Nem is tudom, melyik pillanat volt kedvesebb. Talán a mangrove erdők között suhanni a motorcsónakkal. Talán. De nem, egészen bizonyosan a legkedvesebb pillanat az volt, mikor a delfinek karnyújtásnyira ugrándoztak tőlem, és én csak álltam a csónakban, és nem láttam át a könnyeimen. Ha kinyújtottam volna a karomat, megérinthettem volna őket, de én csak álltam a csodálattól bénultan, mozdulatlanná dermedve,örökre emlékeimbe vésve a pillanatot. Annak a délelőttnek minden színét, az illatokat, a tenger kékjét, a motorcsónak zúgását, és a delfinek táncát. Azt hiszem, ha egyszer elmegyek, ezt a pillanatot mindenképp magammal viszem.
Sáfrányos sörtésztában sütött garnélarákok
Hozzávalók:
Garnélarákok, alaposan megmosva, megpucolva
2 dl világos sör
3 db egész tojás
Annyi liszt, amennyit a sör felvesz. Jó sűrű masszát kell kapnunk.
1 t.k só
1 t.k kurkuma
4 e.k forrázott sáfrány
1 t.k fokhagymapor
fél zacskó sütőpor
Olaj a sütéshez
Fokhagymás chili szósz a tálaláshoz
Elkészítés:
A lisztet csomómentesen összedolgozzuk a tojásokkal, a fűszerekkel, a sütőporral és a sóval. Hozzákeverjük a sört és a sáfrányt.
A rákokat először sima lisztbe forgatjuk, majd a tésztába mártjuk, alaposan beborítva mindkét oldalát.
Forró olajban kisütjük.
Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat magába szívja.
Friss idénysalátával és fokhagymás chili szósszal tálaljuk.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, tarts velem, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?