Mazandaran tartomány Irán 31 tartományának egyike, az ország északi részén, a Kaszpi-tenger partvidékén. A mazandarani konyha még tartományon belül is változatos, mást ehetünk a hegyvidéken, mást a tengerpart mentén. A hegyvidéken rengeteg különleges gyógy és fűszernövény terem, melynek használata különlegessé , egyedivé teszi az itteni ízeket.
A most elkészített padlizsán mártogatós két különleges összetevő hozzáadásával készül, nevezetesen zöld szőlő préselt levével ( abghooreh) (vagy közismertebb nevén verjuce ) és perzsa medvetalppal( golpar). Ha még nem ismernéd ezt a fűszert, ismerkedj meg vele:Fűszerlexikon -Perzsa medvetalp(golpar)
Ennek az ételnek van egyébként egy gránátalma sűrítménnyel ízesített változata is, a receptet itt találod:Gránátalmás grillezett padlizsán mártogatós -Naz Khatoon
Zöldfűszeres sült padlizsán mártogatós(Naaz Khatoon)
Hozzávalók:
3 db padlizsán
3 gerezd fokhagyma zúzva
1 csokor petrezselyem zöld apróra vágva
1 csokor perzsa bazsalikom (reyhan) apróra vágva
1 kisebb csokor friss menta apróra vágva
1 t.k őrölt golpar(elhagyható)
1 t.k só
1 e.k olívaolaj
10 dkg darált dió
1 e.k abghooreh -( helyettesíthető 1 lime levével)
Muzsika:Rana Mansour-Baroon(úgyis esik..:))
Elkészítés:
- A padlizsánokat nyílt lángon süssük meg héjastul, egészben.( akkor jó, ha a héja elszenesedik) Hideg víz alá tartva húzzuk le a héjukat. Tegyük félre, amíg meghűl, majd egy késsel vágjuk apróra. Tegyük tálba.
- Adjuk hozzá a többi hozzávalót, keverjük össze. Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, vagy lime levével. Öntözzük meg olívaolajjal. Díszítsük dió darabokkal.
- Perzsa kenyér híján pita kenyérrel tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Csatlakozz a blog Facebook oldalához, hogy ne maradj le az új receptekről!
Vélemény, hozzászólás?