Perzsa medvetalp(golpar)-Herakleum persicum), a zellerfélék családjába tartozó 1,5-2.5m magas , virágos fűszernövény ,mely Irán hegyvidéki régióiban vadon terem. Levelei és magjai ánizsillatúak. Érintése mérgező,ezért kerülendő.
Ennek ellenére Iránban porrá őrölt magját fűszerként használják,a hagyományos orvoslásban pedig fertőzések ellen,vagy emésztésjavító,szélhajtó, fájdalomcsillapító szerként alkalmazzák. A golpar rendkívül aromás, enyhén kesernyés ízű fűszer.
Semmihez sem hasonlítható aromája betölti a teheráni Nagy Bazár légterét. Imádtam mindig. A golpar és a görög széna illata örökké itt van az orromban.Ha meghallom a szót -golpar, gondolatban ott járok a bazár téglafalai között, ahol az öreg kereskedők ráérősen morzsolgatják olvasóikat,ott,hol a teaárús fiú súlyos rézkannáját cipeli, az éltető,fekete nedűt kínálva. Ott a bazárban,hol megállni látszék az idő, a fűszerek aromás illata tölti be a levegőt. Hatalmas zsákokban szárított gyógy és fűszernövények kelletik magukat. Valamelyik zsákban pedig biztosan ott lapul a golpar,hogy a perzsa háziasszonyok hazavihessék.
A golpar elengedhetetlen része a perzsa konyhában oly nélkülözhetetlen fűszerkeverékeknek .
Az utcai gránátalmalé árusnál találkoztam legelőször az ízével,mindenki saját maga döntheti el,hogy meghinti -e a gránátalmalevét golparral ,avagy sem. De nem csak a gránátalma levét, hanem magát a gyümölcsöt is kínálják golparral meghintve.
Az irániak rendkívül babonásak, szemmel verés ellen gyakorta égetnek esfandot( szíriai rutamag),melyhez némi golpart is kevernek. Úgy tartják,a füst elűzi az ártó szellemeket.
A főtt lóbabot mindig golparral meghintve kínálják,mert kiválóan ellensúlyozza a bab puffasztó hatását.
Elmaradhatatlan fűszere a perzsa lencsesalátának , és a perzsa savanyúságoknak(torshi) is.
Sajnos itthon még nem találkoztam vele egyik üzlet polcán sem,így tippem sincs,hol tudnátok megismerkedni a golpar ízével.
Drága Olvasóm! Köszönöm,hogy itt voltál. Várlak legközelebb is! Találkozzunk a blog Facebook oldalán is!
[…] Az adasi egy perzsa leves,(főzelék állaggal), melyet meleg ételként szolgálnak fel, általában reggelire, vagy könnyű vacsorára. Nem nagyon volt olyan szállodai reggeliben részem, ahol ne lett volna ott az asztalon. Rendszerint feltettem a kérdést, :” reggelire lencsefőzelék? Hát ,azbesztből van az én gyomrom?” Így aztán többnyire meg sem kóstoltam, ha meg mégis, a golpar nevű fűszer illata, azonnal elvette az étvágyamat. Sok minden ízét megszoktam és megszerettem az Iránban töltött évek alatt, de a Golpar , ha agyonütnek se tartozik közéjük. Ha megismerkednél vele, ide kattintva olvashatsz róla: Fűszerlexikon -Perzsa medvetalp(golpar) […]