Megérkezett végre a tavasz, s bár sokat enyhült a hőmérséklet, azért még mindig jól tud esni egy tál forró leves.
Egy melengető leves, melynek különleges aromáját a sumac nevű fűszer adja:Fűszerlexikon -Sumac
A többi Ash-hoz hasonlóan ennek a a levesnek is sűrű, főzelékszerű az állaga. A lencsén és a rizsen kívül kerül még bele friss zöldfűszer. A tetejét pedig az elmaradhatatlan sült hagyma és olajban pirított szárított menta díszíti. Ha szeretnél még többet tudni az Ash-ról, katt ide:A legegészségesebb egytálétel amit valaha ettem-Ash Reshteh
Perzsa sumac leves-Ash-e Somagh
Hozzávalók:
Muzsika:R-Go:Ne félj , te kis bolond, meg a Rég várok valakire….
15 dkg basmati rizs, alaposan megmosva, átöblítve
15 dkg lencse, megmosva, 1 órára beáztatva, leszűrve
4 e.k sumac
1 nagy csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 nagy csokor korianderlevél apróra vágva
1 csokor újhagyma zöldje
2-3 szál tárkony apróra vágva
2-3 szál menta, apróra vágva
ízlés szerint só, bors
Forró víz.
A tetejére:
2 salátahagyma vékonyra szeletelve
1 k.k őrölt kurkuma
1-2 t.k szárított menta
1/2 t.k kurkuma
2-3 olívaolaj
Elkészítés:
- Egy nagyobb edénybe öntsünk 3 liter forróvizet. Tegyük bele a rizst, forrástól számított 10 percig főzzük(nem kell lefedni)
- Öntsük a rizshez a leszűrt lencsét. Tegyük rá a fedőt, és mérsékelt tűzön főzzük 30 percig.
- Öntsük bele a felaprított zöldfűszereket, ízesítsük sóval ,borssal. Újabb 10 perc főzés következik.
- Most mehet bele a sumac. Keverjük el jó alaposan. Főzzük tovább 15 percig.
- Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, borssal. Kész is vagyunk!
A tetejét sült hagymával és olívaolajban pirított mentával díszítsük. Jól áll neki a joghurt is!
Noosheh Jan!
Drága Olvasó! Köszönet érte ,hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Látogass meg a Facebookon is!
Vélemény, hozzászólás?