Ez az egyedülálló , különleges ízvilágú , tradicionális rizs étel, Irán délvidéki régióiból származik.
Egy tipikus tenger gyümölcsei étel, kicsit sem tipikus hozzávalókkal kísérve. Sült hagyma, mazsola és dió kerül a garnélarákok mellé kísérőként. A perzsa ízvilágot újfent a különleges fűszerek határozzák meg. Sáfrány , fahéj, őrölt római kömény, és egy csipetnyi kardamom.
Rizs garnélarákkal, mazsolával, dióval és sült hagymával-Meygoo Polo
Hozzávalók:
20 dkg garnélarák
50 dkg hosszúszemü basmati rizs
2 nagyobb salátahagyma vékonyra szeletelve
ízlés szerint só, őrölt fekete bors
5 dkg vaj
10 dkg dió,
10 dkg mazsola
egy kis csipetnyi sáfrány, mozsárban porrá törve
1 mokkás kanálnyi őrölt fahéj
1 mokkáskanálnyi őrölt római kömény
1 mokkáskanálnyi őrölt kardamom
egy csipetnyi őrölt koriander mag
olívaolaj
forróvíz
Muzsika: Dire Straits -Brothers In Arms
Elkészítés:
- A rizst a szokásos módon alaposan megmossuk, átöblítjük, egészen addig, míg a ráöntött víz áttetsző nem lesz. Majd 2-3 órára sós vízbe beáztatjuk.
- Egy nagyobb edénybe vizet forralunk, Bele teszünk 2 e.k sót. Beleöntjük a rizst, 10 percig forraljuk. Leszűrjük, langyos vízzel átöblítjük. Félretesszük, hogy lecsöpögjön.
- Egy másik edénybe egy kevéske vizet öntünk, hozzákeverünk 3 e.k olívaolajat. Összeforraljuk. Ráöntjük a rizst. Az edény közepébe a fakanállal felkupacoljuk. A fajkanál nyelével fúrjunk néhány lukat a rizsbe.Meglocsolhatjuk sáfránnyal. Tegyük rá a fedőt és nagy lángon 15 percig forraljuk.
- Vegyük le a fedőt, csomagoljuk be egy konyharuhába, és főzzük takarékon 40 -45 percig.
- Amíg a rizs fő, készítsük el a karamellizált hagymát.
- Egy serpenyőbe hevítsünk egy evőkanál olívaolajat, tegyük bele a diót, pirítsuk 3-4 percig . hintsük meg őrölt fahéjjal. Keverjük hozzá a mazsolát is. Locsoljuk meg egy kevéske sáfránnyal. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
- Egy másik serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Tegyük bele a tisztított rákokat, locsoljuk meg jó alaposan sáfránnyal, és pirítsuk 3-5 percig. Fűszerezzük a köménnyel, kardamommal, korianderrel. Sózzuk, borsozzuk. Keverjük el alaposan.
- Tegyük tálra a rizst. Rendezzük el a tetején a sült hagymát, a rákot, a dióval és a mazsolával. Kínáljunk mellé idénysalátát.
Noohseh Jan!
Drága Olvasó! Várlak legközelebb is! Ha a Facebookon jársz, nézz be hozzám! Várlak!
Vélemény, hozzászólás?