Nincs tipikus padlizsán szezon, ez igaz, de bevallom őszintén számomra ilyenkor igazán jó a padlizsán. Igaz, hogy import, de zsenge, magmentes, friss roppanós húsú, és könnyebben szeletelhető. Az ára sincs már az egekben, úgyhogy ha tehetitek és szeretitek, most vegyetek padlizsánt, és készítsétek el ezt a töltött padlizsánbatyut! Nem fogjátok megbánni!
Iránban meleg előételként, perzsa kenyér kíséretében fogyasztják. Nyugodtan kínálhattok mellé bármilyen idénysalátát, és olívabogyót, minden mennyiségben.
Mindenképp hosszabb, vékonyabb padlizsánt válasszatok hozzá!
Ha valaki rendszeresen olvassa a blogot, annak most valami derenghet, hogy mintha látta volna már ezt az ételt a blogon. Igen, nem tévedés, tavaly márciusban már elkészítettem, igaz, a diós-gránátalmás változatát. A receptet itt találhatod:Marhahússal töltött sült padlizsán batyu 1.(gránátalmás változat)
Paradicsomos sült padlizsán batyuk:
Hozzávalók:
3 db padlizsán, alaposan megmosva, hosszában vékonyan felszeletelve
25 dkg darált marhahús
1 nagyobb salátahagyma apróra vágva
1 pritaminpaprika apróra vágva
6 e.k olívaolaj
6 e.k sűrített paradicsom
só, bors
A díszítéshez 2 db paradicsom karikákra vágva, fekete olívabogyó
Muzsika:Shadmehr Aghili -Ghoroor
Elkészítés:
- A padlizsánokat enyhén sózzuk meg, tegyük egy tálba, hagyjuk állni 20 percet.
- Olajozzunk ki egy serpenyőt, süssük meg benne a padlizsán szeleteket. (oldalanként 5-5 perc)
- Tegyük tálra, hagyjuk hűlni.
- Egy nagyobb serpenyőben 3 e.k olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymát. Adjuk hozzá a paprikát, pirítsuk 5 percig.
- Mehet bele a darált hús, fehéredésig pirítsuk.
- Adjuk hozzá a 3 e.k sűrített paradicsomot, keverjük el alaposan.
- Ízesítsük sóval, borssal. Saját levében pároljuk puhára( 10 -15 perc.)
- 2 padlizsánszeletet fektessünk egymáson keresztbe.
- Tegyünk egy kanálnyit a padlizsán szeletek közepébe a töltelékből.
- Hajtsuk rá a padlizsánokat úgy, hogy először a legalsót hajtjuk rá. Majd jöhet a felül lévő padlizsánszelet. Az így kapott batyukat tegyük egy tányérra, amíg előkészítjük paradicsomszószt, melyben készre főzzük.
- Egy serpenyőben hevítsünk 3 e.k olívaolajat, tegyük bele a 3 e.k sűrített paradicsomot, öntsünk rá egy kevés vizet. Ízesítsük egy kevés sóval, borssal ,keverjük el. Forraljuk fel, ha felforrt vegyük takarékra, rendezzük el a serpenyőben a padlizsánbatyukat. Tegyünk rá egy fedőt és 15 percig főzzük.
Óvatosan szedjük tálra, a szósszal leöntve, paradicsomkarikákkal és fekete olívabogyóval díszítve tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönöm, hogy itt voltál, várlak legközelebb is! Látogasd meg a blog Facebook
oldalát, hidd el, érdemes!
Vélemény, hozzászólás?