Tavasszal az iráni utcákat járva úton-útfélen egy nagy tálca zöld mandulába botlik az utazó. A zöld manduláról (is) szóló bejegyzést ,itt olvashatod:A 10 legnépszerűbb street food Teheránban
Ez a ragu, egy igazán tavaszköszöntő étel. Friss, zöldfűszerekkel , petrezselyemmel és mentával, és élettel teli. Szeretem, mert az íze az egyik kedvenc ragumra, a zelleres marharagura emlékeztet. Csak éppen zeller nélkül. A színe is friss zöld. A kizöldülő természet zöld színeit látom a tányéromon.
Maga a ragu könnyen elkészíthető, az egyetlen nehézséget a zöld mandula beszerzése jelenti. Ha van kertetek és mandulafátok, akkor nyert ügyetek van, ha nincs ,akkor marad a gyűjtögetés . Jómagam is eme módszerrel tettem szert fél kilónyi zöld mandulára. Ez a mennyiség épp elegendő , ha szeretnétek megfőzni és megkóstolni ezt a tradicionális perzsa ragut.Természetesen az elmaradhatatlan , sáfrányos főtt rizzsel tálaljuk.
Perzsa zöldmandula ragu
Hozzávalók:
fél kg zöld mandula
2 nagy csokor petrezselyem zöldje apróra vágva
1 nagy csokor mentalevél apróra vágva
fél kg marha lábszár kockára vágva
1 nagy fej salátahagyma apróra vágva
1 t.k őrölt kurkuma
1 lime leve
só, bors ízlés szerint
olívaolaj
forralt víz
Muzsika: ha már mandula, akkor Cipő-(Republic) -Nagy baj van, hol a szívem
Elkészítés:
- A mandulák szárát leszedjük. Vízzel teli tálba tesszük, minimum 8 órára beáztatjuk. Leszűrjük, a bolyhokat ledőrzsöljük róla,félretesszük.
- Egy edényben olívaolajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk benne a hagymát.
- Beletesszük a húst, kevergetve 15 percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a kurkumát és az őrölt borsot, elkeverjük. Felöntjük annyi forró vízzel amennyi ellepi. Rátesszük a fedőt, és lassú tűzön 45 percig főzzük.
- Hozzáöntjük a mandulát, a petrezselymet ,és a mentát. Keverjük el alaposan. Ha szükséges öntsük fel még vízzel. Tegyük vissza a fedőt ,és újabb 45 percig főzzük. Öntsük bele a lime levét és ízesítsük sóval. Forraljuk össze és kész is vagyunk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Látogasd meg a blog Facebook oldalát is, érdemes!
Vélemény, hozzászólás?