A street food klasszikus érzelmezése az utcán, kézből,menet közben elfogyasztható ételekre vonatkozik.
Az utcai ételek kultúrája Iránban nem pontosan olyasféle teljes étkezést takar,mint más országokban,ám ennek ellenére számos kivételesen egészséges fogásra bukkanhatunk,csak a megfelelő évszakban kell Iránba látogatnunk. Minden évszak tartogat valami újat,amit érdemes megkóstolnunk.
Íme a legnépszerűbb teheráni street foodok,melyeket feltétlenül ki kell próbálnod,ha Teheránban jársz!
Aash-e resteh
A fagyos téli hónapokban muszáj megkóstolnod ezt az egészségesés melegítő hatású levest,mely hüvelyesekből,friss fűszernövényekből,egy speciális tészta hozzáadásával készül,olajban pirított mentával és tejsavóval a tetején tálalva.
Észak Teheránban ,a hegyvidéki Darband városrészben sétálva,jól esik egy nagy tál gőzölgő,illatos Aash -e resteh,mely átmelegít és feltölt energiával. A receptet itt találod:A legegészségesebb egytálétel amit valaha ettem-Ash Reshteh
Laboo-főtt cékla
Bizonyára vannak néhányan,akiket a cékla nem csábít,ennek ellenére ez a vörös zöldség kedvelt csemegéje az irániaknak.
Városszerte utcai árusok kínálják,a méret szerint tálra halmozott,hámozott,gőzölgő,főtt céklát.
Válassz kedved szerint,az árus majd a szemed előtt kockára vágja neked. Ezután nincs más dolgod,mint keresni egy kényelmes padot,és élvezni ezt a különleges utcai finomságot.
Baghali-főtt lóbab
Ha már úgy is ott vagy a céklaárusnál,vegyél egy adag lóbabot is,mert ez a két zöldség mindig kéz a kézben jár,azaz többnyire együtt árusítják őket.
A gőzölgő lóbab halom, golpar-ral fűszerezve,ecettel meglocsolva,a szemünket is jóllakatja. A golpar, a bab puffasztó hatását ellensúlyozva segíti az emésztést,az ecet nemkülönben.
Jigar-májkebab
Apróra vágott,nyársra húzott máj,grillen megsütve,ez a jigar,vagy ahogyan a helyiek nevezik -jigarki.
Csak mondd meg hány nyársat szeretnél,s máris megsütik a grillen neked ezt a sóval, borssal és némi citromlével fűszerezett májat ,hogy aztán friss,perzsa kenyérbe csomagolva, sűrű, perzsa joghurttal és zöldhagymával falhasd fel. Ha egyéb kulináris kalandokra vágysz,választhatsz vese és szív kebabot is,de a májkebab a legízletesebb választás. Csak érdekességképpen említem meg,hogy az iráni emberek a szeretet kifejezésére is használják magát a jigar szót, gyakorta jigar-nak szólítva szerettüket.
Sambooseh-szamósza
Ez az eredetileg Irán déli részeiről származó ínycsiklandó utcai étel, bármelyik teheráni bazárban kapható. Népszerűsége töretlen. Háromszög alakúra hajtogatott lavash kenyérbe kerül a darált marhahúsból, burgonyából, hagymából és petrezselyemből álló, fűszerekkel ízesített töltelék, melyet forró olajban sütnek ki és finom szószokat kínálnak mellé.
Bolyongj te is a bazárok labirintusában, hol megállni látszik az idő. Nézd, ahogyan a napsugár fénycsóvája táncot jár az ódon tégla falak között, és merülj el a Sambooseh ízeiben.
A receptet de kattintva találod:Fűszeres marhahússal töltött szamósza-Sambooseh
Balal-Sült kukorica
Az utcai kukoricaárusításnak hagyományai vannak Iránban.
Természetesen faszénen sütik az illatozó kukoricacsöveket, sütés közben belemerítve egy vödörnyi sós meleg vízbe. A víz sütés közben gyorsan elpárolog, maga mögött hagyva a sós ízt.
Ez az ízletes utcai étel általában télen kapható, bármelyik parkban rátalálhatsz. Ha egyszer megkóstolod ezt a különleges módon elkészített kukoricát, soha többé nem akarsz majd más módon elkészített kukoricát enni!
Rendkívül népszerű street food még a mexikói kukorica is, melyet szintén városszerte bárhol megkóstolhatsz . Vajban átforgatott szemes kukorica, gombával vagy anélkül, majonézzel és különleges fűszerezéssel. Az én kedvencem a kakukkfűvel ízesített változat.
A receptet itt találod:Iráni streetfood-mexikói kukorica
Goje sabz
Ha tavasszal koptatod Teherán útjait, és zöld ringló halmokba botlassz, ne lepődj meg. Irániak ezrei várják minden évben a tavasz eljövetelét jelző zöld halmok feltűnését. Bizony, zölden szüretelt ringló a tavasz egyik csalhatatlan jele Iránban. A Goje sabz-mert így hívják savanykás, kissé fanyar íze semmihez sem hasonlítható élmény. Ezt a különleges csemegét sóval fogyasztják, és készül belőle ragu is.
Chaghale badum
A Goje sabz megjelenése után néhány héttel máris feltűnik egy másik különös csemege,a zöld ringló jó pajtása – a zöld mandula. Icipici kis tasakokba kimérik neked, neked csak annyi a dolgod, hogy megedd mindet. Természetesen ezt is sóval kell fogyasztani. A kis zöld ‘kagylók,’ a tökéletes ropogtatnivalók. A kisebbek a legjobbak, nem túl kemények és nem túl puhák. Naná, hogy ebből is készül egy különleges ragu!
Lavashak
Az irániak imádják a gyümölcsöket,mindenféle formátumban. Frissen, aszalva, vagy laposan -lekvárként, savanyítva befőttként.Ez utóbbiak édes vagy savanyú szirupban. Szemet gyönyörködtető standokról választhatod ki a kedvencedet, melyet kis műanyagpohárkába kimérve, kicsi kanállal falatozhatsz. Ne nagyon menj távolabb, mert biztosan bánni fogod, hogy csak ennyit kértél! A repeta garantált!
Mikor legelőször megpillantottam az utak mentén, szárítókötélre kicsipeszelt fóliába csomagolt lekvárokat, (nevessetek nyugodtan!) azt gondoltam lábtörlők. Mikor közelebb merészkedtem, leesett a tíz tomános, hogy ezek bizony lekvárok. Sokáig rajtam röhögött mindenki, és a megannyi ízben kapható ,rendkívül zamatos Lavashak lekvárok nekem azóta is csak lábtörlő lekvárok:) Szóval Iránban az sem meglepő, hogy ha az amit lábtörlőnek nézel, ehető! 🙂
Ezek a napon szárított, vitaminnal teli lekvárok megannyi ízben kóstolhatók: kapható sárgabarackos, zöldringlós, szilvás, gránátalmás,stb….
Én is készítem rendszeresen, különösen a nagy kedvencemet, a birsalmás gránátalma lekvártekercset, vagy akár a szilvásat.
A receptet itt találod:Birsalmás gránátalmalekvár tekercs- Lavashak Anar
Perzsa Szilvalekvár Tekercs-Lavashak Aloo
És végül, de nem utolsósorban, meg kell, hogy említsem a Falafelt.
Az iráni változatot bagettben kóstolhatod, különleges fűszerezésű szószokkal és savanyúságokkal. Felejthetetlen ízvilág! Ugye nem kell részleteznem, mi is valójában a falafel? Hisz a csicseriborsó fasírtot mindenki ismeri!
A receptet itt találodA tökéletes falafel titkai
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy itt voltál, és velem utaztál az ízek birodalmába! Várlak legközelebb is! Ha tetszett a bejegyzés, gyere és csatlakozz a blog Facebook oldalához, így biztosan nem maradsz le az új bejegyzésekről!
Most kivételesen nem csak saját fotókat használtam fel, némely kép forrása a Pinterest.
Vélemény, hozzászólás?