Várd te is a tavaszt egy olyan könnyen elkészíthető, egészséges és finom perzsa étellel, mely nevét egy tavaszi virágról, a nárciszról kapta. A nárcisz perzsa neve -„Narges”. Ennek az egyszerűen meseszép és illatos virágnak Shiraz városában minden évben fesztivált rendeznek.
S hogy miért a nárciszról kapta nevét ez az étel? Ha megnézitek a fotót , nem kérdés többé. Íme:
A tükörtojás színei , a nárcisz színei. A spenótágyon elhelyezett tükörtojás, pontosan úgy néz ki, mint a nárcisz virága. A tojás fehérje a nárcisz szirma, míg a sárgája, a nárcisz közepe.. Az édes sült hagyma íze a spenóttal és a tojással valóban varázslatos. Aki nem hiszi, járjon utána!
Perzsa spenót tojással-Nargesi Esfenaj
Hozzávalók:
1kg spenót
2 nagyobb fej salátahagyma vékonyra szeletelve
2 gerezd fokhagyma
4 db tojás
olívaolaj
1 t.k őrölt kurkuma
só
őrölt fekete bors
kevéske víz
Muzsika: Chris de Burgh -Everywhere I Go
Elkészítés:
Sajnos még nem kaptam nagy levelű spenótot, így be kellett érnem a méregdrága olasz bébispenóttal. Ezért aztán mindössze 20 dekányit használtam fel, az pont két zacskónyi.
A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. Egy serpenyőben kevéske víz hozzáadásával puhára főzzük. Leszűrjük, a felesleges vizet kinyomkodjuk belőle.
Egy másik serpenyőben olívaolajat hevítünk, és jöhet a hagyma karamellizálás hosszan tartó művelete. Ha már szép színe van , ízesítsük kurkumával sóval ,borssal. Mehet bele a fokhagyma, amit még egy percig pirítsunk.
Adjuk hozzá a spenótot, keverjük össze.
Üssük rá a tojásokat, és addig süssük, míg a tojások készre sülnek.
Melegen tálaljuk. Kínálhatnánk mellé meleg, perzsa kenyeret, ha lenne. Mivel nincs, marad a pita.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Ha a Facebookon jársz, nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?