Történetünk közel 2500 évvel ezelőttre, az ókori világ leghírhedtebb és leggazdagabb perzsa uralkodójának az udvarába vezet, aki az ókori világ legnagyobb államszervezőinek egyike volt. Egy alkalommal , amikor a mesés vagyonáról elhíresült nagy király egy szép és üdítő gránátalmát eszegetett , így szólt hozzá egyik embere: -Mit kívánnál akkora bőségben , mint amilyen bőségben termi a gránátalma magjait?
-Ha olyan sok barátom volna-válaszolta Dareiosz-többre becsülném őket, mint egész Görögországot!
A gránátalma az ősi perzsa kultúrában a termékenység és legyőzhetetlenség jelképe volt. A perzsa mitológiában Isfandiyar megeszik egy gránátalmát és ezután legyőzhetetlen lesz. A perzsa háborúkról Hérodotosz úgy szól, hogy a harcosok lándzsáit aranygránátalmák díszítették.
A Korán szerint a gránátalma a paradicsom kertjében nő. A muszlimok szent könyve többször is megemlíti a gránátalmát, mikor az Isten teremtette jó dolgokról beszél.
Királyok váltották egymást a trónon, évszázadok múltak, de a gránátalma népszerűsége töretlen maradt. Hatalmas területeken termesztik Iránban, a megfelelő éghajlatnak köszönhetően a termés bőséges és kiváló minőségű. Felhasználása eléggé sokrétű. Az egyik legnépszerűbb , tradicionális étel, a fesenjoon(diós, gránátalmás csirkeragu) alapanyaga, de készül belőle lekvár,gyümölcslé, és sűrítmény is. Ha úgy tartja kedvünk beugorhatunk a számtalan frissen préselt gránátalmalevet árusító boltok egyikébe, hogy egy nagy pohárnyi , fanyar gránátalmalével oltsuk szomjunk.
Kedves látvány az utak mentén , a gránátalmákkal megpakolt, kékre festett kis teherautók sora, melyekről maguk a termelők kínálják rubinvörös, rendkívül egészséges portékájukat. S, hogy miért is annyira egészséges ez a gyümölcs? Lássuk csak!
A gránátalma kiváló kálium és C vitamin forrás, emellett nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. Kiváló antioxidáns forrás, csökkenti a káros koleszterinszintet, növeli a hasznos koleszterin mennyiségét. Fogyasztása emellett csökkenti az érelmeszesedés veszélyét, ráadásul nem csak megelőzésként hatásos, de a már kialakult érelmeszesedésre is pozitív hatással van. Fogyasztása kifejezetten tanácsos a klimax időszakában lévő nőknek, fitoösztrogén tartalmának köszönhetően bizonyítottan csökkenthetőek a változókori tünetek. A gyümölcsben megtalálható vitaminok sokat segítenek szervezetünk védekezőképességének, illetve a további fertőzésekkel szembeni védekezésben is. És még folytathatnánk a felsorolást, de főznünk is kellene!
Csodás receptem van mára! Egy lekvártekercset fogunk készíteni gránátalmából , némi birsalma hozzáadásával.
Ez a lekvártekercs olyan szemet gyögyörködtetően szép, és olyan isteni íze van, hogy bátran adhatjuk ajándékba is. Mivel cukor hozzáadása nélkül készül, fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják.
Ennek a lekvárnak egyébként csak két baja van, az egyik, hogy addiktív, a másik, rengeteg munka ellenére, akit megkínálunk vele, úgy fogja felfalni, hogy belesajdul a szívünk. És ott állunk majd megsemmisülve, porig sújtottan, hogy mennyit fáradtunk vele, és csak úgy felfalták.
Gránátalmás lekvártekercs -Lavashak Anar
Ehhez a recepthez mindössze 3 hozzávalóra lesz szükségünk: 4 db gránátalmára, 2db közepes méretű birsalmára(ez adja majd meg a lekvár sűrűségét) és 1db citromra.
Szükségünk lesz még egy játszóruhára, mert aki magozott már gránátalmát az jól tudja miről beszélek. Semmiképp sem a legkedvesebb, legjobb ruhánkban álljunk neki magozni, mert csúnya vége lesz…
A kimagozott gránátalmák levét préseljük ki, a módszer szabadon választott. A birsalmákat hámozzuk meg, magozzuk ki, vágjuk apró kockákra. A citrom levét facsarjuk ki.
Öntsük egy lábosba a gránátalma levét, adjuk hozzá a birsalmákat, öntözzük meg az egészet a citrom levével. Fedjük le és főzzük lassú tűzön, kb 30 percig, míg a birsalma megpuhul. Élvezzük a semmihez sem hasonlítható, mennyei illatokat!
Ha a birs megpuhult, vegyük le a tűzről, elő a botmixerrel, pürésítsünk!
Vegyünk elő egy tepsit,béleljük ki sütőpapírral.. Egy fakanál segítségével simítsuk el benne vékonyan és egyenletesen a gyümölcspépünket,majd süssük légkeveréses sütőben 2-3 órán keresztül, 100 fokon. Vigyázzunk, nehogy túl süssük, mert akkor nem fogjuk tudni feltekerni! Azt , hogy megfelelő -e az állaga, tapintással ellenőrizhetjük.
Ha ügyesek voltunk és megfelelő vastagságban kentük meg a sütőpapírt, akkor legyünk nagyon büszkék magunkra, a sikerélmény garantált!
Miközben lekvárunkat hűlni hagyjuk,kezdhetünk is takarítani, mert konyhánk jó eséllyel hasonlítható egy kisebb mészárszékhez…Gyorsabban megy a munka, ha közben zenét hallgatunk, ezért ajánlom, hogy hallgassuk meg Ebi és Shadmehr Aghili -Royaye Ma (álom) c. nagyszerű közös dalát, mely egy kisfiúról szól, aki lebombázott egykori városa romjai között bolyong, és a békéről álmodik.
Ha kihűlt a lekvárunk , jöhet a barbatrükk, egy ollóval vágjuk csíkokra, majd a sütőpapírral együtt tekerjük fel.
Fogyasztás előtt a lekvár könnyedén lehúzható a papírról. Erről az aprócska tényről ne felejtsünk el senkit sem tájékoztatni, mert bizony a zsírpapír fogyasztásának ismerten vannak kínos mellékhatásai…. Ha nem így teszünk, könnyen úgy járhatunk, ahogyan én, mikor kisfiam az első falat lekvár után kissé felháborodottan, meglepett arccal kiáltott fel: – Anya, ezen rajta van a papír! Háát ! igen:)
Nooshe Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?