A Khoresh-e Beh egy nagyon finom ragu, marhahús, sárgaborsó, paradicsomszósz és birsalma fahéjjal illatosított keveréke, mely látványra sem utolsó. Készülhet birka húsból is.
Ha valaki szomorú, mert ősz van, annak csak annyit szeretnék üzenni: ” In niz bogzarad” ” Ez is elmúlik egyszer. Ez egy Szúfi mondás,amelynek lényege, hogy arra emlékeztessen, legyünk boldogok,amikor szomorúak vagyunk,és szomorúak, amikor boldogok vagyunk, vagyis arra, hogy sem a fájdalom, sem a gyönyörűség nem tart örökké. Ahogyan az ősz sem.
És ha ősz , akkor említést kell tennem egy iráni fesztiválról.
Mehregan egy ősi iráni fesztivál, az ősz kezdetének ünnepe. Tisztelgés a mitikus perzsa isten Mitra (Mehr) emléke előtt.
Az ősi Perszepoliszban ez az időszak, nemcsak a szüret ideje volt, hanem az adók beszedésének ideje is.
A Perzsa Birodalom különböző pontjairól érkező vendégek ajándékot hoztak a királynak, a gazdag emberek általában aranyat vagy ezüstöt, a hősök és harcosok lovakat adtak. Az emberek anyagi helyzetüktől függően egymást is megajándékozták, volt olyan, aki csak egy egyszerű almát adott.
Hagyományosan Mehr hónap(az iráni naptár 7. hónapja) 10. napján ünneplik. Maga a szó”Mehr” farszi nyelven azt jelenti: nap, kedvesség, szeretet és barátság. Természetesen mi más is állhatna ennek az ünnepnek a középpontjában, mint egy szépen, a hagyományoknak megfelelően díszített asztal. A szárított vad majoránnával borított asztalon helyet kap az Aveszta( szent szövegek gyűjteménye) másolatának egy példánya, egy tükör, a sormeh-dan ( szépen díszített, tradicionális szemfesték), virágok, édességek, gyümölcsök- különösen gránátalma, alma, szőlő, dió, mandula és pisztácia. Egy kis tálka vízbe néhány ezüst érmét és lótusz magot is tesznek. Ebédidőben a tükör előtti közös imával kezdetét veszi a ceremónia. Mindenki sherbettel oltja szomját, azután jelképesen körberajzolják a jelenlévők szemét, majd egymást átölelve vad majoránnát és lótusz magot szórnak az ünneplők fejére.
A nagy perzsa költő Ferdowsi Királyok Könyve(Shahname) c. eposzában , ezen a napon Fereydun legyőzte a zsarnok királyt Dahakot, a jó győzelmet aratott a gonosz fölött.
A birsalma -az ősz ajándéka-az egykori Perzsiából származik. A birsalma rendkívül egészséges gyümölcs. Erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van a vérszegénységre, mivel számos vitamint, pektint és tanint tartalmaz. Gazdag A-,B1-,B2-,B6-,C-,E-,és P-vitaminban, valamint ásványi anyagokban(vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium,). Almasavat és csersavat is tartalmaz. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektintartalma. Egyedülálló P vitamin tartama a koleszterinszintet is szabályozza. A magját ne dobjuk el, szárítsuk meg ,és tegyük el, remek köptető. ( 10 dkg magot forrázzunk le 2 dl vízzel, a főzetből napi 3-4 alkalommal fogyasszunk el 2 teáskanállal.
BIRSALMÁS MARHARAGU ( Khoresh-e Beh)
Hozzávalók:
40 dkg marhahús( lábszár) kockára vágva
1 nagy fej fehér hagyma (saláta) apróra vágva
4 közepes méretű birsalma, hámozva, magozva, gerezdekre vágva
6 e.k sárgaborsó beáztatva(1 óra áztatás elegendő)
3 e.k olívaolaj
kevéske vaj -az almák pirításához
1t.kőrölt kurkuma
2 e.k cukor
2 t.k őrölt fahéj
forrázott sáfrány
só ( ízlés szerint), 1 mokkás kanál őrölt bors
3 e.k sűrített paradicsom
2 lime leve
forró víz
Muzsika:Shadmehr Aghili -Rabeteh
Elkészítés:
Még mielőtt bármit is csinálnánk, tegyünk fel egy teáskannányi vizet forrni, ha felforrt, vegyük le a tűzről, és maradjon kéznél, szükségünk lesz rá. Nagyon fontos, hogy a ragut mindig forró vízzel öntsük fel, és az elfőtt vizet is mindig ezzel pótoljuk! Egy rézmozsárban tegyünk egy kis csipet cukrot és egy kevéske szárított sáfrányt, törjük meg, majd öntsük át egy bögrébe. Öntsük le forró vízzel, keverjük el, és hagyjuk állni minimum 30 percig, amíg a színe aranysárgára változik.
A rézmozsár farszi neve:havan. A későbbiekben rengeteg étel készítéséhez lesz majd szükségünk rá. Olyannyira köthető a tradicionális ételek készítéséhez, hogy egy iráni mondás is született róla:” Annyi értelme van, mint vizet préselni a mozsárban”.
Egy nagyobb edényben hevítsünk olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk aranysárgára. Ne kapkodjunk, a jó dolgokhoz idő kell, ahogy egy jó raguhoz is! Ha már aranysárga, adjunk neki még egy kis színt a kurkumával. Tegyük hozzá a marhahúst,és további 10 percig kevergetve pirítsuk. Színezzük tovább, keverjük hozzá a sűrített paradicsomot. Öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi ellepi. Most mehet bele a fahéj. Ne sózzuk! Sózni csak a főzés végén szabad! Tegyük rá a fedőt, ha felforrt vegyük takarékra, és kezdődik a türelemjáték. Az elfőtt vizet pótoljuk. Csak annyi vizet adjunk mindig hozzá, hogy sűrű maradjon! Kb. egy órányi főzés után (ha puhulni kezd a hús) hozzáadhatjuk a leszűrt és átöblített sárgaborsót. Újabb fél óra főzés következik.
Miközben családunk kiabál,hogy halkítsuk már le ezt a zenét-egy serpenyőben olvasszunk fel egy kevéske vajat(annyit ,amennyi szépen beborítja a serpenyőt), fürösszük meg a birseket a vajban, mindkét oldalukat pirítsuk 10-10 percig, szórjuk rá a 2 evőkanálnyi cukrot, keverjük addig még karamellizálódik. Hintsük meg a másik 1 teáskanálnyi fahéjjal,locsoljuk meg a forrázott sáfránnyal, és az egyik lime levével. Vegyük le a tűzről ,tegyük félre. Mindenkit zavarjuk ki a konyhából, akit az illatok odacsalnak, a végeredmény legyen meglepetés!
Vegyük le a fedőt a raguról, ha a sárgaborsó és a hús egyaránt megpuhult, hozzáadhatjuk a birsalmát, óvatosan keverjük el, nehogy összetörjön. Innét számítva már csak 10-15 percig főzzük. Most lehet sózni, ízlés szerint. Kóstolgassuk, adhatunk még hozzá lime levet, fahéjat és cukrot is. Ebben a raguban tökéletes harmóniában olvad össze az édes a sóssal és a savanyúval. Hosszúszemű, főtt sáfrányos basmati rizzsel tálaljuk.
Nooseh Jaan!( Jó Étvágyat!)
Kedves Olvasó! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak, tarts velem legközelebb is! A blog Facebook oldalán jártál már? Érdemes!
Vélemény, hozzászólás?