Ha úgy hozza jó sorsunk, hogy utazóként eljutunk Iránba, k.b egy hét eltelte után, valamelyik étteremben, az étlap tanulmányozása közben , úgy viselkedünk majd, mint a viccbéli kis kínai, aki ül az asztalnál, arcát kezébe temeti, s minden elkeseredettségével azt kérdezi édesanyjától: -Már megint rizs van? Mi azonban azt fogjuk kérdezni:-Már megint kebab van? Igen,már megint. És mindig. És többféle. Mert ez a legkedveltebb étel Iránban.
A KEBAB- grillezett, nyárson sült hús, amelyet szinte minden húsból készítenek(csirke, marha, birka, csirkemáj, hal, rák).
A szemünk még nem ferde ugyan, mint a kis kínainak, de már bármit hajlandóak lennénk elkövetni, csak ne kelljen kebabot enni. Ha mázlisták vagyunk, fellelhetünk az étlapon más ételeket is, például khoresh-t.
KHORESH (ejtsd:hores) Zöldséges, húsos ragu. Egy két kivétellel, többnyire rizzsel tálalják.
POLOW (ejtsd:polo) Rizsételek gyűjtőneve. Húsokkal, zöldségfélékkel és különleges fűszerkeverékkel készülő , rendkívül ízletes és látványos ételek.
KOOKOO(ejtsd :kuku) Különféle zöldségekből , sok tojással készített frittata.
KOOFTEH( ejts:köfte) Húsból készített gombócok , mindenféle meglepetéssel a közepükben, úgy mint dió, sült hagyma, tojás, mazsola, aszalt sárgabarack, borbolya, szilva, stb..
AASH( ejtsd:as) Sűrű, rendkívül egészséges levesek, amelyeket hüvelyesekből és friss fűszernövényekből készítenek.
DOLMEH(ejtsd:dolme) Töltött zöldségfélék gyűjtőneve. Tölthetünk padlizsánt, pritaminpaprikát, cukkinit, szőlőlevelet, káposztát, stb.
SALÁTÁK Többnyire friss zöldségekből készülnek.
Kedves olvasó! Köszönöm, hogy ma is velem tartottál! Remélem sikerült kedvet csinálnom ahhoz, hogy fakanalat ragadj és következő alkalommal fejest ugorj velem egy perzsa étel elkészítésének rejtelmeibe!
Vélemény, hozzászólás?