A Mirza Ghasemi egy rendkívül ízletes paradicsomos padlizsánragu, Irán Északi , Kaszpi-tenger menti tartományainak jellegzetes étele. Ha egyszer valaki megízleli ezt az ételt, garantáltan beleszerelmesedik , különösen ha szereti a padlizsánt és a fokhagymát. Ez a remek egytálétel , a füstös ízű padlizsán, az illatos fokhagyma, és a lédús paradicsom találkozásából született. Jómagam padlizsán rajongóként imádom az abból készített ételeket. Ezért is örültem, amikor a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszéből előkerültek a múlt héten vásárolt és aztán persze jól elfelejtett padlizsánjaim. Nosza, rádobtam hát mindet a fémlapra, jó nagy lángra begyújtottam a gázt, és addig sütöttem őket, míg a héjuk szénfeketére nem égett. Sütés közben fontos momentum az ablaknyitás, vagy a szagelszívó beindítása , ellenkező esetben valamelyik túlbuzgó, aggodalmaskodó szomszéd , könnyen kihívhatja a tűzoltókat. Ettől a sütéstől kapja meg a padlizsán a jellegzetes, füstös ízét, semmiképp ne a sütőben süssük, mert akkor teljesen más ízű ételt lesz a végeredmény. Ahány ház, annyi szokás, mindenkinek megvan a saját, jól bevált receptje, van aki hagymával készíti, de az igazán eredeti Mirza Ghasemi csakis fokhagymával készülhet. Ne sajnáljuk tőle a fokhagymát, aki szereti akár egy egész fejnyit beletehet. Általában előételként fogyasztják, bár én többnyire főételként szoktam magamba tömni.
A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat(vas,foszfor, kálium,kalcium, magnézium, nátrium, ) tartalmaz, mindeközben energiaértéke kicsi. C vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Jó hatással van az emésztésre, vértisztító, meggátolja az érfalak károsodását. Antioxidáns tartalma magas. És még sorolhatnánk miért hasznos a padlizsán fogyasztása,de inkább főzzünk. Használjuk ki, hogy még viszonylag megfizethető áron megtalálhatjuk a piacon!
Hozzávalók:
4 közepes méretű padlizsán
3 paradicsom, kockára vágva
7 gerezd fokhagyma,összezúzva
1 t.k őrölt kurkuma
2 e.k sűrített paradicsom
2 e.k olívaolaj
só, őrölt fekete bors ízlés szerint
2-3 tojás
Shahram Shokouhi (Dele Divooneh) c. száma, 1 -2 csipetnyi, a hangulatunk javítása érdekében.:) ( csodákat művel ám a gitárjával, na és a hangja!)
Ott tartottunk, hogy megsültek a padlizsánjaink. Ha nem hőálló a kezünk(általában nem az) , szúrjunk egy villát a padlizsánba, tartsuk hideg, folyóvíz alá, mindeközben a másik kezünkkel távolítsuk el a megégett héját. Szépen le fog jönni, nem maradnak rajta megégett héjdarabok, fontos, hogy mindig így pucoljuk meg, mert ha már kihűl, nem lesz könnyű dolgunk… Tegyük félre és hagyjuk kissé kihűlni.
Amíg használható állapotúra hűlnek a padlizsánok, zúzzuk össze a megtisztított fokhagymákat, vágjuk kockára a paradicsomokat( természetesen aki nem szereti a paradicsom héját, az a szokásos, forró vizes módszerrel, szabaduljon meg tőle).
A padlizsánokat is vágjuk kockára.
1.Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymákat, néhány percig pirítsuk, vigyázzunk, hogy meg ne égjen.
2.Adjuk hozzá a padlizsánokat, színezzük aranysárgára a kurkumával, keverjük el alaposan. Mehetnek bele a paradicsomok, és a sűrített paradicsom is, ízesítsük sóval és borssal. Fedjük le, és kis lángon főzzük 15-20 percig, amíg egynemű masszává nem válik. Ne hagyjuk magára, néha keverjük meg. Ha netán valaki vacak padlizsánt vett volna , ami darabos marad, nyugodtan segítsen rá a botmixerrel, én általában a fakanál segítségével lapítom szét őket.
3. Törjük fel a tojásokat, villával verjük fel, majd öntsük rá a padlizsánra. jó alaposan keverjük el, újabb 3-4 percig főzzük, míg a tojás megfő. Én néha tojás nélkül készítem, de volt, hogy tükörtojással a tetején tálaltam. Friss pitakenyérrel kínáljuk.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm!Köszönöm,hogy benéztél!Főzz velem máskor is! A Facebokon is várlak!
Vélemény, hozzászólás?