Kétféle embertípust ismerek. Az egyik szereti a sütőtökből készült ételeket, a másik ki nem állhatja.
Én a rajongók táborát erősítem. Ez a csodás , narancssárga héjú, rendkívül egészséges zöldség szerencsére napjainkban reneszánszát éli, végre visszakerült az őt megillető méltó helyre az őszi zöldségek palettáján. Talán a mostanában belőle készített legnépszerűbb étel a sütőtök krémleves, készíthetünk belőle nagyon finom lekvárt, de belefutottam már sütőtökös muffin receptbe is. A sütőtökös ételeknek úgy tűnik tényleg csak a fantáziánk szabhat határt . Egészségre gyakorolt hatását hosszasan lehetne sorolni, most csak a legfontosabbakat említem. Rengeteg béta-karotint tartalmaz, nagyszerű antioxidáns. Magas élelmirost tartalmánál fogva kiváló béltisztító. Gazdag A, B, C, vitaminban, kalciumban, foszforban, magnéziumban. Megfázásos betegségek kiváló ellenszere. Allergia és bőrpanaszok esetén is javasolt. A hétvégi piacozásnál bátran pakolják teli kosaraikat sütőtökkel a fanyalgók is, mert olyan isteni desszertet fogunk készíteni, melyet még az is meg fog kóstolni, aki megrögzötten utálja ezt a zöldséget. A kéz megáll majd a villára felszúrt falattal félúton ,s elhangzik a felkiáltás:- De én nem is szeretem a sütőtököt! Úristen, ez nagyon finom! S akit eddig úgy ismertünk, hogy nem szereti a sütőtököt, ő is meg fogja enni mindet, amit ebből a desszertből a tányérjára pakoltunk. Egy szelet pisztácia nem sok, de annyit sem fog hagyni. És nyaggatni fog minket a receptért.
Fűszeres sütőtök desszert
Hozzávalók:
1 Kanadai sütőtök( csak a hosszú ” nyakát fogjuk felhasználni, a kerekebb magos részéből főzhetünk lekvárt) hámozva, karikákra vágva.
5 dkg vaj
6 e.k méz
Fűszerkeverék: 1 csipetnyi őrölt fekete bors, 1 mokkás kanál őrölt szerecsendió, 1 mokkáskanál őrölt kardamom, 1 t.k őrölt fahéj.
1/2 t.k forrázott sáfrány(elhagyható)
Díszítéshez:
1 e.k szeletelt zöld pisztácia
2 e.k durvára darabolt dió
Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, csorgassuk bele a mézet, keverjük el. Ízesítsük a fűszerkeverékkel, majd tegyük bele a tök szeletkéket. Locsoljuk meg a sáfránnyal. Tegyük rá a fedőt és alacsony lángon pároljuk 20 percig, majd egy villa segítségével fordítsuk meg a tök szeleteket, hogy a vajas, mézes fűszerkeverékben a másik oldaluk is puhára főjön. Ha mindkét oldala megpuhult, vegyük le a fedőt, hogy a felesleges víz elpárologhasson , és a fűszeres szirup kissé besűrűsödjön. Óvatosan szedjük tálra, csorgassuk rá a bársonyosan fénylő szirupot, díszítsük a pisztáciával és a dióval, langyosan tálaljuk.
Nooshe Jan!
Kedves Olvasóm!
Köszönöm , hogy itt voltál , és oldalam olvasására áldoztad az idődet!
Várlak a blog Facebook oldalán is!
Vélemény, hozzászólás?