Sambusa , Sambooseh vagy Samosa , nevezzük bárhogyan, egy rendkívül népszerű előétel a Közel-Keleten, és az ősi Perzsiából eredeztethető. Tulajdonképpen az indiai Szamósza( nem vagyok beszédhibás,és nem szamócát akartam mondani:)) perzsa változata. ( töltött, sült’ tészta’) Mindhárom elnevezés egy ételt takar,Iránban inkább Sambooseh-nek nevezik. A recept tartományról-tartományra változik. Tölthetjük hússal, zöldségekkel, rendkívül sok változata ismeretes. Nem állítom, hogy alakbarát, hiszen forró olajban sütve készül, ráadásul fehér lisztből, de ennyi bűnözés néha belefér, na.
Emlékszem a napra, mikor először kezemben tartottam, az első angol nyelven íródott perzsa szakácskönyvemet, mely amolyan bibliámmá vált. Teles tele volt gyönyörűbbnél gyönyörűbb fotókkal és finomabbnál finomabb ételekkel. Két kötetes, és egyszerűen letehetetlen volt, és az ma is. Nos , abban a szakácskönyvben leltem rá a Sambooseh receptjére, és nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy ezt nekem mindenképpen meg kell sütnöm, addig éljek! Gyorsan beszereztem a hozzávalókat, majd nekiestem, mint süket a csengőnek. Azt gondoltam, a tészta háromszöggé hajtogatása majd biztosan kifog rajtam, ám tévedtem. Ment minden, mint a karikacsapás. Az első elkészült adaggal ünnepélyesen kiültem a teraszomra egy nagy pohár gránátalmalé kíséretében, mélyen beszívtam a jázminjaim édes illatát, és miközben az Alborz-hegység meseszép látványában gyönyörködtem, észtre sem vettem, hogy befaltam az egészet. Döbbentem meredtem az üres tálra, úristen, ez, ez egy isteni kaja! Hogy tudtam én élni eddig enélkül? És elkészítettem a következő adagot. A családom is odavolt, egyetlen morzsa nem sok, annyit sem hagytak a tányéron. Azóta is ez az egyetlen perzsa étel, amiért rajonganak, különösen a nagy fiam. Egyetlen probléma adódik csak a fogyasztása közben, először mindig a fokhagymás chili szósz fogy el. Gyorsan kérnek még egy kis szószt, ami általában túl soknak bizonyul a tányéron lévő Sambooseh-hoz. Ekkor kapnak még egy kicsit a töltött tésztából. Akkor meg a szósz kevés, és ez így megy, míg ki nem ürül a fokhagymás chili szósz üvege, és el nem fogy az összes Sambooseh, a családom pedig ki nem fekszik, szememre hányva, hogy miért hagytam, hogy így bezabáljanak.:)
Most a marhahúsos verziót szeretném megosztani veletek, egyetlen egy hozzávalót hagytam csak ki belőle, ez pedig a tamarind paszta , mert nem volt időm beszerezni, de higgyétek el , enélkül is nagyon finom!
A tészta elkészítése is nagyon egyszerű, bátran vágjatok bele, menni fog! Bátorságért cserébe gazdagabbak lesztek egy isteni étellel, mely remek vendégváró. Készüljetek, mert az összes vendég nyaggatni fog titeket a receptért!
Sambooseh( fűszeres marhahússal töltött tészta)
Hozzávalók:
A tésztához:
Egy nagy adag jókedv, melyről most Shahram Shokoohi -Sofreye Bi Ria c. száma gondoskodik. Imádás! Ha őt hallgatom, kisüt a Nap, legyen bármilyen borús is az ég! Na és a MODARA C. dala, pestiesen szólva, az mindent visz nálam!
50 dkg liszt
5 dkg vaj
2 dl meleg víz
1 t.k só
A töltelékhez:
50 dkg darált marhahús
1 nagy fej saláta hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma zúzva
3 szál újhagyma a zöldjével együtt , apróra vágva
1 nagy csokor petrezselyemzöld, apróra vágva
2-3 főtt krumpli, apró kockára vágva
1 t.k őrölt kurkuma
1őrölt fekete bors ,ízlés szerint
só,ízlés szerint
egy mokkáskanálnyi curry
Olívaolaj +olaj a sütéshez
A tálaláshoz fokhagymás chili szósz, vagy kechup
Elkészítés:
Kezdjük a tésztával, mert annak úgyis pihennie kell.
A lisztet tegyük egy tálba,adjuk hozzá a sót, keverjük el. Tegyük bele a szobahőmérsékleten felengedett vajat, majd a meleg víz folyamatos hozzáadásával gyúrjuk tésztává. Alaposan dolgozzuk ki, ha jól dolgoztunk a nyújtásnál majd kissé hólyagos lesz. Takarjuk le egy konyharuhával, és tegyük félre fél órára.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk 3 e.k olívaolajat, adjuk hozzá a salátahagymát, kevergetve pirítsuk aranysárgára. Ha már szép a színe, keverjük hozzá a fokhagymát, pirítsuk még egy percig.
Adjuk a pirított hagymához a darált húst, kevergetve kifehéredésig süssük. Ízesítsük a sóval, borssal, kurkumával és a curryvel. Adjuk hozzá az újhagymákat és a petrezselymet. Mérsékeljük a lángot, és 10-15 perc alatt főzzük el róla a felesleges vizet. Végül keverjük hozzá az apróra vágott krumplikat is. Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni.
Ébresszük fel a tésztánkat, eleget pihent:) Tegyük lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk ki vékonyra. Egy pizzavágó segítségével vágjuk le a felesleges széleket, hogy szögletes alakú legyen a tésztánk. Vágjuk csíkokra a tésztát aszerint, hogy mennyire nagy háromszögeket szeretnénk belőle készíteni. A nagyokat könnyebb megtölteni, bár én most kisebbeket készítettem.
A tésztacsíkokat még felezzük meg. Tegyünk egy keveset a húsos töltelékből a tésztánk felső sarkába, egyenletesen oszlassuk el, majd hajtsuk rá a tésztát,háromszög alakban.
Aztán a háromszöget hajtsuk le, majd a maradék tésztánkat hajtsuk rá, és kész is a háromszög. Ha kész a háromszögünk, akkor keressük meg az átfogóját… Nyugi, csak vicceltem! A Pitagorasz tételre még emlékszik valaki?:)
A sarkokat és a széleket nyomkodjuk össze, hogy sütésnél a töltelék nehogy kifolyjon.
Bő forró olajban , mindkét felét süssük aranybarnára. Szedjük papírtörlőre, hogy legalább az illúzió meglegyen, hogy ugye, azt a felesleges olajat, azt mi nem esszük meg…
Tálalása fokhagymás chili szósszal, kechuppal, vagy bármivel , amit szeretünk. Na, hogy ízlett?
Nooseh Jaan!
Kedves Olvasóm! Köszönöm ,hogy itt voltál! Várlak máskor is! Nézz be hozzám! A Facebookon is!
Vélemény, hozzászólás?