Nem merem elkiabálni,( momentán nem úgy tűnik, mert májusi cidri van) gyorsan le is kopogom, nyakunkon a grill szezon. És ha grillszezon, akkor biztosan szükség lesz könnyed saláta és mártogatós receptekre egyaránt. Igen, olyanokra gondolok, melyek segítenek az éhes vendégnek kibírni addig, , míg a hús megsül a grillen.
Még nem tombol a kánikula, de kitudja, amilyen szeszélyes újabban az időjárás, lehet ,hogy jövőhéten már ugrunk is egy évszakot, akkor meg remek lesz előhúzni ezt a receptet.
A Borani Bademjan egy rendkívül kedvelt előétel Iránban. Az a fajta előétel, melyből egészen egyszerűen nem lehet keveset enni,vagy csak én vagyok nagyon falánk..Még az is lehet. Mindenesetre, nekem sosem sikerült megállnom egy Michelin csillagos étterem adagjánál, hogy hogy nem ,én valahogy midig odasunnyogtam a tálhoz, egy újabb adagért.
A Borani egyébként mindig valami joghurtos ételt takar. Ez a mártogatós attól lesz különleges ízű, hogy vagy grillen, vagy a tűzhely gázrózsáján, nyílt lángon sütjük, ettől füstös ízt kap. S mi áll jól még a füstös ízű padlizsánnak ? A menta és a fokhagyma. Egyébiránt pirított lila hagymával is lehet készíteni, de nekem úgy túl sok a hagymából,bőven megelégszem a fokhagyma ízével is.
Mai muzsika:Ebi-Navazesh . Talán túlságosan is érzelmes, de olyan gyönyörűen énekel, és Shadmehr Aghili zongorázik hozzá. Különben meg mindegy is, úgyis mindjárt a Taghdir c. dalnál kötök ki,csakúgy ,mint általában. Remélem azt már meghallgattátok!
Joghurtos padlizsán mártogatós-Borani Bademjan
Hozzávalók:
2 db padlizsán
A hagymás változathoz:1 db lila hagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
fél liter sűrű, natúr joghurt
2 t.k őrölt, szárított menta
só ízlés szerint
néhány ág , friss mentalevél
Elkészítése:
A padlizsánokat nyílt lángon vagy grillen megsütjük. Akkor jó, ha megfeketedik a héja.
Hideg víz alá tartjuk és lehúzzuk a héját.
Tálba tesszük, kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet,majd botmixerrel pürésítjük, hűlni hagyjuk.
A hagymás változathoz egy,serpenyőben 2 ek olajon megpirítjuk az apróra vágott lila hagymát,majd hűlni hagyjuk.
A pürésített padlizsánt( ha kihűlt) összekeverjük a joghurttal , a fokhagymával és a mentával. Ízesítjük sóval borssal, majd egy két órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Ilyen rém egyszerű az egész.
Tálalása: bármilyen kenyérfélével, amit szeretünk.
Nooseh Jaan!
Kedves olvasóm!
Köszönöm, hogy benéztél hozzám, várlak máskor is!
Vélemény, hozzászólás?