A földrajzilag pontosan Irán közepén fekvő város-Yazd – Jászberény testvérvárosa, és a Zoroasztrizmus bölcsője. Minderről már írtam, a Perzsa Töltött káposzta c. bejegyzésben, ezért nem is szaporítanám tovább a szót, rátérnék a muffin-ra.
Ez a muffin Yazd jellegzetes süteménye, perzsa neve:Cake Yazdi.A neve alapján tortának kéne lennie, de valójában muffin.
Elkészítése rendkívül egyszerű,(mondom ezt mindig, de tényleg így van). Különleges ízét a kardamomtól és a rózsavíztől kapja. A hozzáadott rózsavíz és kardamom mennyiségével nyugodtan lehet játszani, adhatunk hozzá többet a megadottnál, ártani nem fog neki. Remek választás tea mellé, de kezdő muffin készítőknek( jómagam is az lennék) is ajánlom bátran, nem lehet elrontani. Ha valaki picit légiesebbre szeretné sütni a tésztáját, a liszt egy részét helyettesítse rizsliszttel.
Az a jó cake yazdi, amelyiknek megreped a teteje. A hagyományos muffin tetejére szezámmagot kell szórni. Van sima és van sáfrányos változat, Most ezt sütöttem meg.
Zenének megint egy duettet ajánlok, Michael Buble -Laura Pausini-You will never Find. Andalító, szerelmes ,májusi… És ez a muffin is édes lesz, akár a szerelem. Azért vigyázzunk, a nagy szerelemben nehogy odaégessük a sütit, ahogy én szoktam….(Mondjuk én nem a szerelem miatt:::))Én csak szimplán elfelejtkezem a sütési időről, nekem aztán csipoghat a tűzhely..Én már rég mást csinálok. Na de sok beszédnek sok az alja, jöjjön a recept.
Rózsavízzel és kardamommal ízesített yazdi muffin
Hozzávalók:( 24 darabhoz)
15dkg finom liszt
15dkg rizsliszt
10-15 dkg cukor
3 tojás
1 tk sáfrány
- 15 dkg vaj
2 dl natúr joghurt
1/2 t.k sütőpor
1 t.k szódabikarbóna
1 t.k őrölt kardamom
2 e.k rózsavíz
1/2 t.k vanília
A tetejére pisztácia, szárított, őrölt rózsaszirom, vagy hagyományosan szezámmag. A szezámmagot a sütés előtt kell a tetejére szórni.
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra.
- Egy mozsárban törjük meg a sáfrányt, majd a szokásos módon öntsük le forró vízzel.
- Egy nagyobb tálban keverjük össze jó alaposan a cukrot a vajjal.
- Keverjük hozzá egyenként a tojásokat. Adjuk hozzá a vaníliát és a rózsavizet, a sáfrányt, majd a joghurtot is.
- Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, és a kardamomot.
- Keverjük össze az összes hozzávalót, jó alaposan.
Töltsük meg a muffin sütőformákat kétharmadukig a tésztával, szórjuk meg a pisztáciával, majd toljuk be a sütőbe, 20-25 percre.
Ha ki tudjuk várni amíg meghűl ,hősök vagyunk!
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönöm ,hogy itt voltál! Nézz be hozzám máskor is ! Várlak!
Vélemény, hozzászólás?