A kardamom(Elettaria cardamomum) a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer, őshazája Dél-India, Ceylon és Malayzia.
A fűszert a növény sárgás-lilás virágaiból fejlődő apró, zöldes toktermésből nyerik, amely egész évben folyamatosan érik. A terméseket még éretlenül gyűjtik be, mielőtt felpattannának. A nehézkes és munkaigényes termesztés az oka, hogy a kardamom a sáfrány és a vanília után az egyik legdrágább fűszer.
Kapható( a terméshéj színe alapján) zöld, fekete és fehér kardamom, ezek közül talán a zöld a leginkább használatos. Balzsamos, enyhén csípős , bergamottra és kámforra hajazó aromája van. Tudtátok, hogy rágógumit ízesítenek vele? A kardamom az egyik fő összetevője a Wrigley’s „Eclipse Breeze Exotic Mint” rágógumijának. A fekete karakteresebb ,füstös ízű, míg a fehér a zöld kardamom enyhébb ízű verziója.
Gyógyhatása: fertőtlenítő, görcsoldó, vizelethajtó,köptető, élénkítő hatású. Magas illóolajtartalmú, kiváló antioxidáns, az ásványi anyagok közül tartalmaz vasat, mangánt, káliumot, kálciumot és magnéziumot, a vitaminok közül pedig C-vitamint, niacint és riboflavint.
A kardamom a szív gyógyszere , erre utal a fűszer nevének (cardamomum) eredete is, amely a görög kardia(szív) és az amomum( fűszer)szavakból tevődik össze. Testünk motorjának védelmezője emésztő és légzőszervi problémákat, női bajokat, illetve húzódásokat és izomgörcsöket is orvosol. A szájüreget is fertőtleníti( én szájvíz helyett szoktam elrágcsálni, momentán a 10.-nél tartok éppen) üde leheletet biztosít és segít felvenni a harcot a fog -és ínyfertőzések ellen.
Az ájurvéda szerint nyugtatja az idegrendszert, elősegíti a pozitív tulajdonságok-érzelmek kibontakozását, és halványítja a negatív tulajdonságokat-érzelmeket. Úgy legyen!
A kardamom, mint fűszernövény szerepe a gasztronómiában
Az arab világban az édes ételek fűszereként alkalmazzák, és az arab vendégszeretet szimbólumának számító kávé , a gahwa meghatározó összetevője is. A skandináv országok közül a svédek almapudingjukat, a norvégok karácsonyi kenyerüket, a finnek édes kenyerüket, ízesítik kardamommal. Őshazájában Dél-Ázsiában a zöld kardamom gyakori hozzávalója a hagyományos indiai édességnek a chai-nak ,de a basmati rizs különlegesebbé tételére és más ételekben is használják. A fekete kardamomot a garam masala fűszerkeverékben is megtaláljuk.
A kardamom felhasználása az iráni konyhában
A kardamom farszi neve:Hel. Ételek ízesítéséhez leginkább a zöld és fehér kardamomot használják . Ez az egzotikus fűszer elengedhetetlen összetevője a lekvároknak, a savanyított gyümölcsöknek, édes desszerteknek(fagylaltok, rizspuding,vagy a rendkívül különleges édes omlettnek) . De fő ízesítője a kardamomos rizsnek is.
Rendkívül népszerű a kardamommal ízesített fekete tea fogyasztása is.
És ez a fűszer adja a yazdi muffin különleges ízét is, melynek receptjét a következő alkalommal osztom majd meg veled.
Kedves Olvasóm!
Köszönöm, hogy itt voltál! Nézz be hozzám máskor is! Várlak! A Facebookon is!
Vélemény, hozzászólás?