Kedves olvasóm!
Ülj fel mögém a képzeletbeli repülőszőnyegemre, hadd repítsen mesés tájakon át, egészen Teheránig! Átrepültünk az Alborz-hegység hósipkás csúcsa felett,alattunk Teherán leghosszabb sugárútja a Valiasr terül el. A sugárút észak-déli irányban szeli át a várost, az Alborz-hegység lábától egészen a belvárosig. Az utcát melyet Reza sah, a párizsi sugárutak mintájára formázta, Pahlavi sugárútnak nevezték, és csak a forradalom után keresztelték át a mai nevére. A sugárút keleti platánokkal szegélyezett, két oldalán csobogó patakok-dzsúbok futnak végig, amelyeket apró hidacskák szelnek át. A hatalmas fák lugasként hajolnak össze. ( Kép forrása:Tehran.com -Siavash Mirkhai
Egy legenda szerint Xerxész a perzsa király annyira szerette a platánokat, hogy ajándékokkal halmozta el őket. Egy 17.sz.-i utazó Pietro Delovalle így írt: Ha Isztambul a ciprusok városa , akkor Teherán a platánoké. A platánok perzsa neve:csenár. Ebből adódóan Teherán pedig csenáresztán-azaz platánok városa.
S máris utunk célállomásához érkeztünk, a zajos város üdítő oázisánál, a Mellat parknál vagyunk.
Ugrottunk kicsit az időben, Teheránban már tavasz van, jólesően cirógat a napsugár. Tarts velem, sétáljunk egy nagyot , csodáljuk meg az ezernyi színben pompázó virágokat!
Megéheztél? Irány a park bejáratával szembeni büfésor, én eszem egy darabka barbarit juhsajttal, hetek óta erre vágyom, számodra pedig egy különlegességet tartogatok. Egy pohárkányi vajban fürdetett, kellemesen fűszeres kukoricát. Ilyen finomat még nem ettél! Ez egyébként egy tipikus street food Iránban. Persze, nyugodtan törj mellé a barbari kenyeremből. Még meleg.
Tessék , jó étvágyat hozzá! Igen, van benne gomba is, majonéz , és reszelt sajt is. Hogy milyen fűszerekkel ízesítették? Elárulom neked! Ugye milyen finom?
Vajban fürdetett fűszeres kukorica
Hozzávalók:
1 konzerv csemegekukorica
5 dkg vaj
15 dkg csiperkegomba apróra darabolva
10 dkg reszelt parmezán vagy eidami sajt
2-3 e.k majonéz
Fűszerkeverék:
1 t.k szárított, őrölt menta
1t.k fokhagymapor
1t.k őrölt, római kömény
1t.kőrölt koriander
1t.k szárított, őrölt rózsaszirom
1 mokkáskanál szárított, őrölt tárkony
1mokkáskanál őrölt kakukkfű
só
1 mokkáskanál őrölt cayenne bors
Elkészítés:
Most egy gomba nélküli verziót készítettem, mert azt jobban szeretem, de természetesen a gombás receptet osztom meg veletek. Ha valaki esetleg nem szeretné a gombát, nyugodtan hagyja ki.
Persze ne felejtkezzünk el a zenéről ma sem! Ez alkalommal amolyan lelki útravalóként hallgatom Takács Nikolas -Boldoggá tenni c. remek dalát. Ennek a dalnak a lényege a szövegben rejlik. Én eszerint élek.
Előszedünk két serpenyőt, az egyikben megolvasztjuk a vajunk felét, s megpirítjuk rajta a gombáinkat. Félretesszük.
A másik serpenyőben felolvasztjuk a vaj másik felét, rászórjuk a leszűrt, lecsepegtetett kukoricát. Kevergetve, alaposan forgassuk át a vajban. Szórjunk rá 2 teáskanálnyit a fűszerkeverékünkből, s ismételten keverjük el. Öntsük hozzá a gombát, keverjük el.
Keverjük hozzá a majonézt, és a reszelt sajtot. Várjuk meg míg a sajt felolvad, s már készen is vagyunk. Melegen vagy langyosan tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Kedves olvasóm!
Köszönöm, hogy itt voltál, s időt szántál a blogom olvasására! Elkészült a blog Facebook oldala is, s most jönne az a szöveg, hogy kövess, meg hasonlók. De megkíméllek. Kalandozz velem továbbra is az iráni ételek világában a blogomat olvasva, s ha a Facebookon jársz, s kedved úgy tartja , nézz be hozzám!
Szeretettel várlak!
Vélemény, hozzászólás?