A rizspuding egy igen közkedvelt desszert Iránban, nevében a „shir ” jelentése -tej, „berenj”jelentése-rizs. Ebből aztán fény is derül a nagy titokra, hogy ez tulajdonképpen egy tejberizs. Készítése roppant egyszerű, bár néhány dologban eltér a megszokottól. Készítéséhez a rizst be kell áztatnunk egy éjszakára, de minimum két órányi időre. A főzés közben nem adunk hozzá vajat , illetve én most kivételesen nem adtam hozzá cukrot sem. Persze aki édesszájú, az nyugodtan keverjen hozzá cukrot (bármilyet) a főzési idő utolsó 10 percében.
Különleges ízét a rózsavíz és az őrölt kardamom hozzáadása adja. Mivel én most nem adtam hozzá cukrot, a tetejére , az általam imádott, olvasztott vajban átforgatott, cukrozott borbolyát tettem. Mennyei lett! Ajánlom mindenkinek !
Természetesen tehetünk a tetejére bármilyen ízű lekvárt, fahéjat, mézet, olvasztott csokoládét, vagy akár kakaóport. Az ízesítése szabadon választott.
Perzsa rizspuding-Shir Berenj
Hozzávalók:
Most kivételesen egy 2 dl-es teásbögre lesz a mérce.
2 bögre rizotto rizs
4 bögre hideg víz
5 bögre tej
2 e.k rózsavíz
1 .tk őrölt kardamom
Valami remek muzsika. Mára: Il Divo:I Believe In You. Csodálatos dallam és ráadásnak benne van Celin Dion varázslatos hangja. ( úgyis közelít a Valentin nap, ha akarjuk, ha nem. Lesz nagy Ámoros nyílzáporeső, a piros szívecskés plüssfelhőkből…
A tetejére:
2,5 dkg vaj
2 maréknyi borbolya,
3-4 e.k cukor
Elkészítése:
A rizst szűrjük le, alaposan öblítsük át. Egy nagyobb edénybe tegyük bele a rizst, öntsük hozzá a 4 bögre vizet, s addig főzzük, míg a vizet magába nem szívja. Ezután bögrénként, fokozatosan, folytonos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a tejet. ( kb 10 percenként) Miután az utolsó adag tejet is ráöntöttük, adjuk hozzá a rózsavizet és az őrölt kardamomot. Akkor jó, ha jó ‘szutymákos ‘az állaga, olyan pudingos.Ja, és ha a rizs megpuhult:) ( ha valaki szeretné édesíteni, most adhatja hozzá a cukrot, vaníliás cukrot vagy mézet egyaránt.) Még öt percig főzzük, s készen is vagyunk. Tálkákba szedjük,s míg hűl, elkészíthetjük a különlegesen finom borbolyánkat a tetejére.
A borbolyát mossuk meg alaposan, majd áztassuk be, kb 10 percre. Szűrjük , és alaposan csepegtessük le.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, szórjuk bele a borbolyát, s folytonos kevergetés mellett pároljuk kb.5 percig. Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük amíg elolvad(isteni illata van, s az íze!), majd vegyük le a tűzről, tegyük félre, hagyjuk kihűlni.(engem ilyenkor kell lekötözni, hogy ne egyem meg az összes borbolyát egy kiskanállal:))
Ha meghűlt a rizs és a borbolya is, tálalhatunk.
Nooseh Jaan!
Vélemény, hozzászólás?