Régóta ott motoszkált a fejemben egy kukorica krémleves elkészítésének gondolata, de nem hagyományos fűszerezéssel , hanem úgy perzsásan. Sokáig agyaltam rajta, melyek legyenek azok a jellegzetesen iráni fűszerek, amik majd nem nyomják el a kukorica ízét. Örömmel jelentem, hogy sikerrel jártam, s egy rendkívül ízletes , nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető téli levest kreáltam.
Gyömbéres kukorica krémleves
Hozzávalók:
40 dkg fagyasztott morzsolt kukorica
5 szál szárzeller, hámozva, apróra vágva
1 kisebb póréhagyma fehér része, karikákra vágva
1 csokor petrezselyemzöld, apróra vágva
3 babérlevél
1e.k őrölt gyömbér
1 e.k forrázott sáfrány
1mokkás kanál őrölt kurkuma
1 e.k szárított borsikafű
3 db csirkehúsleves kocka
1-2 lime leve
2 dl főzőtejszín
2 -3 e.k kukoricaliszt
5 dkg vaj
víz
A díszítéshez petrezselyem és vékonyra szeletelt pritaminpaprika.
A Tálaláshoz sajtos pirítós.
Elkészítés:
A fagyasztott kukoricát öntsük tálba, hogy kissé felengedjen.
Olvasszuk fel a vaj egyik felét, adjuk hozzá a póréhagymát, és a zellert. 10 percig kevergetve pirítsuk.
Tegyük bele a babérlevelet, a borsikafüvet, a petrezselymet és a húsleveskockákat. Öntsük fel vízzel, tegyük rá a fedőt, és lassú tűzön főzzük 30-35 percig. Ha megpuhult a zeller és a hagyma, egy kis horgászás következik. Ügyesen horgásszuk ki a babérleveleket. Ha ezzel megvagyunk, borítsuk bele a kukoricát. Vegyük elő a botmixert, és a fazék tartalmát alaposan pürésítsük, majd tegyük félre.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vaj másik felét, keverjük el benne alaposan a kukoricalisztet, majd öntsük fel a tejszínnel. Ízesítsük a gyömbérrel, sáfránnyal és a kurkumával. Kevergessük, míg csomómentes nem lesz. No, most jön a hőkiegyenlítés izgalmas művelete. Merjünk át a levesből egy merőkanálnyit, és keverjük tovább. Majd jöhet még egy kanálnyi, és egy ismételt keverés. Tegyük vissza a levesünket a tűzre, borítsuk bele a fűszeres, kukoricalisztes habarásunkat, és keverjük el alaposan. Forraljuk össze, és tálalhatjuk is. Kóstoljuk meg, ha valakinek nem elég sós, az ízesítse még egy kevéske . sóval Ízlés szerint a legvégén keverhetünk hozzá reszelt parmezánsajtot is. Tányérokra szedjük, lime-mal és sajtos pirítóssal tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Vélemény, hozzászólás?