Van egy találós kérdésem. Kiváló gyógyhatású idényzöldség, télen kapható, fekete színű, íze kissé csípős. Mi az?
Igen. A feketeretek.
Remek saláta alapanyag, gyógyhatását is leginkább nyersen fogyasztva fejti ki. A feketeretekből készített salátáknak sokféle változata ismert. De mi a helyzet a belőle készített főtt ételekkel? Nosza, töltsük meg egy fűszeres , darált marhahús és rizs keverékével! Főzzük meg fűszerektől illatozó,harsány piros paradicsomszószban, és máris egy olyan ételt kaptunk, melynek láttán lesz nagy csodálkozás:-Te megtöltötted a feketeretket?
Bevallom, ezt az ételt most készítettem el először, és a receptet egy angol nyelvű , iráni gasztro magazinban találtam. Régóta tervben volt, hogy elkészítem, s mivel most szinte minden volt hozzá otthon, nem volt kérdéses, hogy nekidurálom végre magam. Kíváncsian vártam, milyen lesz, meg tudok- e barátkozni a főtt retek ízével, s mennyire lesz érezhető a csípőssége. Kissé tartottam a paradicsomszósz és a retek összeférhetetlenségétől is, de tegnap óta a Legkedvesebb Ételkóstolómtól már tudom, hogy kár volt, mert a végeredmény nagyon finom lett! Ha neki ízlett, akkor tényleg nincs miért aggódni! Nem mértem az idejét, de hihetetlen sebességgel tüntette el a tányérjáról, Hajnóczy Soma sehol sincs….:)
A mai muzsika: Gájer Bálint-Elmaradt pillanatok c. dala. Ehhez csak annyit: carpe diem.
Töltött feketeretek-Mahshi lefet
Hozzávalók:
1 kg feketeretek
10 dkg. rizs
só, őrölt fekete bors ízlés szerint
40 dkg darált marhahús
2e. k őrölt római kömény
6 gerezd fokhagyma zúzva
1 e k szárított menta
1 kis üveg( 360g) sűrített paradicsom
2 e. k cukor
víz
Elkészítés:
- Hámozzuk meg a feketeretkeket, mossuk meg alaposan, majd vágjuk le a tetejüket. Ha nem állnának meg a ‘lábukon, az aljukból is vágjunk egy keveset. Elő a karalábévájóval, ügyesen, nehogy kilyukadjon, vájjuk ki a retkek belsejét. ( A belsejét ne dobjuk el, kiváló saláta készíthető belőle).
- Sózzuk be a retkek belsejét, jó alaposan és hagyjuk állni egy jó félórára.
- A rizst főzzük elő forróvízben, (kb:10 perc) szűrjük le, tegyük félre.
- A retkeket tartsuk folyóvíz alá, mossuk le róluk a felesleges sót. Tegyük papírtörlőre, hagyjuk lecsepegni.
- A darált húst keverjük össze 2 evőkanál sűrített paradicsommal, 1 teáskanál sóval, csipetnyi őrölt borssal,a rizzsel,1 evőkanál őrölt rómaiköménnyel, és 4 gerezd zúzott fokhagymával.
- Töltsük meg a húsos masszával a retkeket, ügyelve arra, hogy a rizsnek legyen helye megduzzadni! Tegyük rá a tetejüket. Én a főzés vége felé levettem mindet, és a töltelékeket meglocsolgattam a fűszeres paradicsommal.
- Egy nagyobb serpenyőben egy kevés olivaolajon pirítsuk meg a sűrített paradicsomot, hogy nyers ízét elveszítse. Adjuk hozzá a maradék fokhagymát, a római köményt, és a szárított mentát. Ízesítsük ízlés szerint, sóval ,borssal. Ha túl savasnak találnánk, hozzáadhatjuk a 2 evőkanálnyi cukrot. Öntsük fel bőven forró vízzel, majd rendezzük el benne a megtöltött retkeket.
- Nekem bőven maradt a töltelékből, ezért én gombócokat is készítettem belőle, s a retkek mellé tettem a serpenyőbe.
9.Tegyük rá a fedőt a serpenyőre, és lassú tűzön főzzük egy órán át, míg a retkek megpuhulnak. Ha valaki még tovább szeretné szelidíteni a retek csípősségét, az bátran főzze elő még a megtöltés előtt , lobogva forró vízben, kb.10 percig.
Melegen tálaljuk, meglocsolva a paradicsomszósszal.
Noosheh Jan!
Vélemény, hozzászólás?