Drága édesszájú olvasóim! Figyellek titeket egy ideje:) , és látom ám, hogy közzétett receptjeimből leginkább az édeseket kedvelitek. Bevallom mai bejegyzésnek más receptet szántam, de elvem-mindent az olvasókért, azaz értetek! Úgyhogy tessék, egy újabb édes recept szeretettel! S nemcsak édes, de rendkívül egészséges is!
Ezt a smoothie-t legelőször a lenyűgöző szépségű Iszfahán városában kóstoltam. Iszfahan-naghshe jahan-ami annyit tesz-Iszfahán a világ fele. S tényleg. A Zagrosz -hegység vonulatai, az életet adó folyam – a Zajande, a Péntek- mecset, az Imám tér, min-mind megannyi csoda.
A Péntek- mecset kupolája messziről türkiz színűnek tűnik, de amikor közelebb ér az ember, akkor látja, hogy valójában sárga és fehér színben pompázó szőlőinda motívumokkal díszítették. Az Imám téren fenségesen nyúlik el a kék csempével kirakott szökőkút. A kék -a víz és az ég színe-megnyugtatja a sivatag látványától fáradt szemet. Iszfahánban ott a kék mindenütt. A tiszta felhőtlen égen, mely visszatükröződik a szökőkutak vizében, és a mecsetek motívumokkal díszített kupoláin. A kék ott ragyog a bazárban, a szárított borágóvirágokkal teli zsákokban is. Valahányszor megpillantok egy ilyen virágszirmokkal teli zsákot, szinte látom magam előtt a kéklő virágtengert, valahol Iránban, ahogyan hullámzik a szélben.
Jól elkalandoztam már megint:) Szóval, datolyás smoothie. Ez most tulajdonképpen egy igazán egészséges, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag energia ital. Nyáron adhattok hozzá 1 gombóc vanília fagylaltot is.
Banán és datolya a smoothie-ban? Igen. Miért is ne! S ha elárulom végre, a banánon és a datolyán kívül mi is kerül még bele, újfent lesz egy kis csodálkozás. Tessék , egy kis fényképes segítség.
Ebbe a rendkívül egészséges és finom smoothie-ba a banánon és a datolyán kívül még diót, pisztáciát ,fügét,és némi kókuszreszeléket is teszünk. Ha reggelire isszuk, szinte biztos, hogy délig bőségesen ellát energiával.
A pisztácia valóságos arginin raktár, melynek köszönhetően csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet . A pisztácia csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást is. Kiváló antioxidáns, köszönhetően a benne található- E-, A,- és lutein tartalmának. Fehérjében is gazdag. Napi fél csésze pisztácia biztosítja a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagokat, úgy mint- kalcium, vas, magnézium és réz.
A dió jótékony hatásait szerintem mindenki kívülről fújja, ezért én most ezzel kapcsolatosan csak címszavakat sorolnék: omega- 3 zsírsav, E-vitamin, cink, szelén, réz, magnézium, kálium, mangán, kalcium.
A datolya összetevői -pl. a glükóz , fruktóz,szacharóz és a kálium-biztosítják a gyors energiaellátást. Kiváló rostforrás! Tele van vassal, sőt C-vitaminnal is! Telis-tele van káliummal , viszont alacsony a nátrium tartalma . Ez a kombináció azt eredményezi, hogy a pulzus és a vérnyomás megfelelő szinten marad. Ha tehetjük, ehhez a recepthez iráni datolyát vegyünk, sok helyen kapható. A legkiválóbb minőségű a ” khorma-ye -mazafati” , Bam -városából. Jómagam is ezt használtam. Annyira édes, hogy szinte már gejj.
Datolyás banán smoothie-Majoon
Hozzávalók:
Most kivételesen nem mindenből fogok pontos mennyiségeket megadni, mert ennél a receptnél bátran játszhatunk az összetevőkkel, aszerint, hogy melyik íz domináljon. Tehetünk bele nyugodtan többet a fahéjból, vagy a vaníliából. Ha sűrűbbre szeretnénk,készíthetjük több banánnal , több dióval, vagy pisztáciával. A datolyával azonban nem árt csínján bánni, mert tényleg nagyon töményen édes.
Dió
pisztácia
datolya-magozva
aszalt füge
2 t.k kókusz reszelék
Tej
fahéj(én egy mokkáskanálnyit tettem bele)
Vanília(szintén egy mokkáskanálnyi)
1 banán(ha készítés előtt, feldarabolva lefagyasztjuk, a végeredmény még krémesebb lesz)
S ha nyári rekkenő hőség lenne, mehetnének bele a jégkockák is.
Elkészítés
Rövid leszek, mint az iráni Kresz könyv:).
A hozzávalókat beletesszük a turmixgépbe, alaposan összeturmixoljuk, majd poharakba töltjük, és ha elég szerencsések vagyunk, talán marad belőle nekünk is. ( Én nem bíztam a szerencsére, dupla adagot készítettem:)) A tetejét banánnal, dióval, kókuszreszelékkel és darabolt pisztáciával díszítettem. Ha valaki nagyon édes szájú, az csorgasson a tetejére bátran egy kis mézet. Én ezt kihagytam. Díszíthetitek tejszínhabbal is a tetejét.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalát is ajánlom figyelmedbe! Gyere, remek a társaság!
Vélemény, hozzászólás?