Egy újabb ízletes, könnyen elkészíthető tradicionális rizs étellel szeretnélek megörvendeztetni Titeket, Drága Olvasók! Igazándiból teljesen mást szándékoztam főzni,ám egy kedves fiatalember közelgő 8. születésnapjára rendezett ünnepi ebédhez szerettem volna újdonságokkal szolgálni a kissé tanácstalan, ám annál remekebbül főző édesanyának. Az ünnepelt-Áron- nagyon szereti a sárgarépát, s mivel az előző bejegyzésben megfőzött sárgarépás halvát már kiválasztották desszertnek, ezért készítettem el ezt a sárgarépás polo-t , főételnek. Remélem sikerül majd meglepetést szerezni Áronnak ezekkel a perzsa ízekkel!
Egyéb polo recepteket itt találsz:Perzsa paradicsomos rizs burgonyával-Estamboli Polo
Perzsa káposztás rizs-Kalam Polo
Borbolyás Rizs Csirkével-Zereshk Polo ba Morgh
Perzsa sárgarépás-sáfrányos rizs sült csirkecombokkal(Havij Polo Ba Morgh)
Hozzávalók:
Muzsika: Moein-Bachahaye Alborz
50 dkg hosszú szemű Basmati rizs
7 db egész csirkecomb
6 db sárgarépa hámozva, julienne-re vágva
1 nagy fej salátahagyma vékonyra szeletelve
ízlés szerint só, őrölt fekete bors
1 e.k só a rizs áztatásához
2 t.k őrölt kurkuma
1 t.k őrölt fahéj
3 db babérlevél
0.5 dl forrázott sáfránylé
olívaolaj
forralt víz
Elkészítés:
A rizst nagyon alaposan, ötször-hatszor átmossuk, egészen addig, míg áttetsző nem lesz a víz amit ráengedünk. Ezt a vizet már ne öntsük le, öntsünk még hozzá annyit, amennyi bőven ellepi. Tegyük bele az 1 e.k sót, keverjük el. Hagyjuk ázni minimum 2 órán át.
A csirkéket vágjuk ketté felső és alsó combra. Az irániak mindig lehúzzák a csirke bőrét, sokkal egészségesebb így, hiszen az a fránya koleszterin ott bujkál a bőre alatt::)
Fűszerezzük a combokat sóval, borssal, kurkumával. Hagyjuk állni 10 percig.
Egy nagyobb serpenyőbe forrósítsunk fel 4 e,k olívaolajat, tegyük bele a hagymát , pirítsuk aranyszínűre.
Ha már szép a színe, tegyük bele a csirkecombokat , és oldalanként 5-5 percig pirítsuk.
Öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi épp ellepi. Fűszerezzük a fahéjjal, babérlevelekkel. Tegyük rá a fedőt, és mérsékelt tűzön főzzük 30 percig, majd vegyük le a fedőt főzzük el a felesleges vizet,majd pirítsuk zsírjára. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
Egy másik serpenyőben 3 e.k olívaolajon 10 percig kevergetve pirítsuk meg a sárgarépát. Locsoljuk meg sáfránnyal. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
Egy nagyobb lábosban forraljunk vizet( annyit, hogy a rizst bőven ellepje).
A rizst szűrjük le, öblítsük át folyóvíz alatt.
Ha már lobogva forr a víz, öntsük bele a rizst, és forraljuk 10 percig. Szűrjük le, öblítsük át újra, és tegyük félre, hogy lecsöpöghessen. Keverjük össze a rizst a répával.
Egy újabb, nagyobb lábosra lesz szükségünk. Öntsünk bele 3 e.k olívaolajat, 3 e,k vizet, forraljuk össze.
Ha forr, öntsük bele a répás rizs felét. Rendezzük el a rizs rétegen a csirkehúsokat, majd öntsük rá a maradék répás rizst . Tegyük rá a fedőt és nagy lángon 10 percig főzzük.
Vegyük le a fedőt, csomagoljuk be egy tiszta konyharuhába, (hogy a gőz bennmaradjon) tegyük vissza a lábosra,és mérsékelt tűzön 30 percig főzzük. Vegyük le a fedőt, locsoljuk meg a rizst a sáfránnyal, majd még 15 percig főzzük készre.
Tálalás shirázi salátával( a receptet itt találod:Shirázi Saláta/ vagy Mast-o Khiarral.
A kánikula étele: perzsa joghurtos uborka mártogatós-Mast-o Khiar
Noosheh Jan!
Drága Olvasó! Köszönöm, hogy ma is velem tartottál! Tarts velem legközelebb is! A blog Facebook oldalát ajánlom szíves figyelmedbe. Ugyanezen a néven (Gránátalma és Borbolya) megtalálod, ha keresnéd!
Vélemény, hozzászólás?